Bağımsız denetim paneli yapıldı

İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çaya ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Tuna tarafından yapıldı.

Mustafa Çaya konuşmasında meslek mensuplarının yaşamış oldukları sorunlara değindiler. Meslek mensuplarının tüm vergi kanunlarını, sosyal güvenlik kanunlarını bilmesi gerektiği bunun yanında da mesleki değişiklikleri takip etmesi gerektiğine değindiler.

Meslek mensuplarının yaşamış oldukları sorunları öncelikle,

• 3568 sayılı yasanın günün koşullarına göre yeniden revize edilmesi gerektiği,
• Meslek mensupları içinde vergi kanunlarına bir an önce mucbir sebeplerin konulması,
• Kamu kurumlarından istifa edilerek mesleğe giriş yapıldığı gibi meslekte belli kıdemi doldurmuş meslek mensuplarının da kamuya geçiş yapmasının önünün açılması,
• Belediye ve kamu iktisadi teşekküllerinde muhasebe müdürü ve daha üst kadrolarında görev yapanlarda SMMM belgesinin aranması,
• Sosyal bilimler bölümleri bitirenlerin Meslek Mensuplarının Avrupa’da olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerekli eğitimleri aldıktan sonra bu hizmetleri de vermesi,
Gerektiğinden bahsettiler.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf TUNA ise konuşmasında, denetim olduğunun geçmişte olduğuna, bugün ve yarında olacağına, insanın olduğu her zaman denetim odlusunun olacağından, dünya ve ülke genelinde denetim konusunda yaşanan gelişlere değindiler.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Sayın Mustafa DAKIN Bey kısa bir selamlama konuşması yaptılar. İstanbul SGK İl Müdürü Sayın Murat GÖKTAŞ seminerin başlangıcında kısa bir konuşma yaparak, meclis gündeminde olan SGK yapılandırması ile ilgili torba kanun hakkında kısa bilgiler verdiler.

• 12 ve daha fazla bağ-kur (4/b) borçları olan mükelleflerin talep etmeleri halinde borçlarının sildirebilecekleri,
• Yurtdışında sigorta başlangıcının Türkiye’de başlamış sayılacağı,
• Borçların 18 eşit taksitte 36 aya bölüneceği,
• GSS borçları için yeniden gelir testi yapılacağı bunun sonucuna göre borcun taksitlendirileceği,
gibi konular hakkında kısa bilgiler vergiler.

Panelin sunum bölümünde ise Panel Başkanlığının TURMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Gelir İdaresi Başkanı Osman ARIOĞLU yaptı. Panelistler ise İstanbul Üniversitesi Denetim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hayri DURMUŞ, Kamu Gözetim ve Muhasebe Standartları Kurumu (KGK) Başkan Yardımcısı Osman DERELİ, KPMG Türkiye Ortağı ve Mesleki Uygulamalar Bölüm Başkanı Şirin SOYSAL, İstanbul SMMM Odası yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdulkadir ŞAHİN’dir.

İstanbul Üniversitesi Denetim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hayri DURMUŞ, Dünya da denetim olduğunun geçirmiş oldukları evreler hakkında sunumunu yaptılar. Denetimin Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (UFRS) göre yapılası gerektiğinden bahsettiler.

Gözetim ve Muhasebe Standartları Kurumu (KGK) Başkan Yardımcısı Osman DERELİ ise KGK’nın kuruluşundan bu yana yapmış oldukları hakkında bilgiler vergiler.

• KGK tarafından bu güne kadar 7.000’den fazla denetçinin lisanslandığından,
• Denetim kapsamının tedrici olarak genişletildiğinden,
• Yıllar itibari ile denetim kapsamının genişleyeceğinden,
• KGK’nın denetim kapsamından tek yetkili otorite olacağından,
• KGK tarafından lisanslanmış denetçiler tarafında A.Ş.’lerin ve Kooperatiflerin denetleneceği,
Hakkında kısa bilgiler verdiler.

KPMG Türkiye Ortağı ve Mesleki Uygulamalar Bölüm Başkanı Şirin SOYSAL ise sunumunda denetim yapılırken dikkat edilmesi gereken özellikli konular hakkında bilgiler verdiler.

İstanbul SMMM Odası yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdulkadir ŞAHİN ise denetim konusundaki gelişmelerden ve AB denetim direktiflerindeki değişiklikler hakkında kısa bilgiler verdiler.

03 Nisan 2014 tarihinde Avrupa Parlamentosu Bağımsız Denetimin Yasal Sınırlarını belirlemek, bağımsız denetçinin bağımsızlığını sağlamak ve bağımsız denetimin etkinliğini artırmak gibi nedenlerle 2 önemli konuda karar açıklamıştır.

Bunlardan,

• Rotasyon uygulaması ki rotasyon uygulaması ülkemiz bağımsız denetim mevzuatında da yer almaktadır.
• Vergi Danışmanlığı hizmetinin, Denetçinin Bağımsızlığını etkilemesi nedeni ile Bağımsız Denetçinin aynı firmaya vergi danışmanlığı hizmeti de veremeyeceği kararıdır.

Bu uygulama denetçinin bağımsızlığını etkilemesi yanında, etkin ve haksız rekabetten uzak bir pazarın oluşmasına da engel olmaktadır. Maalesef bu uygulama Bağımsız Denetim Fiyatlandırmasında da etkili olmaktadır. Kadro, zaman, Yetki ve sorumluluk gibi bir çok maliyet göz ardı edilerek Bağımsız Denetim ücretlerinin çok düşük kalmasına da neden olmuştur. Bu nedenle Avrupa Parlamentosunun almış olduğu karar çerçevesinde ülkemizde de eş zamanlı uygulamaya geçilmesi önem arz etmektedir.

Dr. Abdulkadir ŞAHİN meslek mensuplarının beklentileri hakkında kısa bir sunum yaptı. Panelistlerin sunumlarının ardından sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Katılımcılardan gelen sorulara panelistler cevap verdiler. Soru cevap bölümünden sonra panelistlere plaketleri takdim edildi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.