AĞUSTOS-2014 TARİHİNDEN İTİBAREN KDV İADESİ AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARA GÖRE YAPILACAKTIR

Özet: Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yaptığı açıklamada, KDV iade talepleri için internet vergi dairesi sistemi üzerinden gönderilen yüklenilen KDV listelerine “Yüklenim Türü” sütununun eklendiğini duyurmuştur.

2014/Ağustos döneminden sonra yapılacak KDV iade taleplerinden itibaren, bu sütuna yüklenilen KDV listesinde yer alan faturanın ilgili olduğu harcama türünün (Doğrudan Yüklenim, Genel Giderler veya ATİK-Amortismana Tabi İktisadi Kıymet)yazılması gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yer alan “İNTERNET VERGİ DAİRESİNDEN KDV İADESİ TALEBİ VE LİSTELERİN GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR” kısmına eklediği yeni açıklamada, KDV iade talepleri için internet vergi dairesi sistemi üzerinden gönderilen yüklenilen KDV listesine 13 No.lu “Yüklenim Türü” sütununun eklendiğini duyurmuştur.
Yeni eklenen “Yüklenim Türü” sütununda 3 seçenek bulunmakta olup; KDV iadesi talebinde bulunan mükelleflerin yüklenilen KDV listesine dahil ettikleri faturaların aşağıdaki yüklenim türlerinden hangisine ait olduğunu belirtmeleri gerekmektedir.
– Doğrudan yüklenim
– Genel giderler
– ATİK (Amortismana Tabi İktisadi Kıymet).
Mükellefler söz konusu sütuna, yüklenilen KDV listesinde yer alan belge;
• “Doğrudan Yüklenim” (Mamul mal alımları, hammadde alımları) ile ilgiliyse “1”,
• “Genel Gider” (genel yönetim gideri, pazarlama, satış, dağıtım gideri vb.) ile ilgiliyse “2”,
• ”ATİK” (Amortismana Tabi İktisadi Kıymet) ile ilgiliyse “3”,
yazacaklardır.

Öte yandan yukarıdaki yüklenim türleri dikkate alındığında genel imalat giderleri nedeniyle yüklenilen vergilere ilişkin herhangi bir bilgi girişi olmadığı görülmektedir. KDV Genel Uygulama Tebliği uygulamasına bakıldığında genel imal giderleri doğrudan maliyet unsuru olarak değerlendirilmemiş, genel idare giderleri gibi dolaylı yüklenim olarak kabul edilmiştir. Bu giderler VUK ve maliyet muhasebesi teorisinde direkt maliyetler arasında yer almaktadır.
İnternet vergi dairesi sistemindeki giriş ekranına bakıldığında ise genel imalat giderlerinin genel idare giderleri ile aynı kategoride yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle yeni bir düzenleme yapılmadığı müddetçe genel imalat giderleri nedeniyle yüklenilen vergilerin listeye “genel gider” sekmesi altında “2” numaralı kod ile girilmesi gerekmektedir.

Yüklenilen KDV Listesine “Yüklenim Türü” sütunu 2014/Ağustos KDV döneminden sonra yapılacak KDV iade taleplerinden itibaren uygulanmak üzere eklenmiş olup, bu dönemden önceki dönemlere ait KDV iade talepleri için eski uygulama devam etmektedir.

Bilindiği üzere KDV Genel Uygulama Tebliği ile birlikte genel gider ve ATİK harcamaları nedeniyle yüklenilen vergiler ile ilgili belgelerin sisteme ayrıntılı bir şekilde yüklenmesi zorunluluğu getirilmişti. Ayrıca Tebliğ ekinde yer alan Ek:19 tablosu ile de iade edilecek KDV’nin hangi yüklenim türlerinden kaynaklandığının toplam tutarlar dikkate alınarak yazılması gerekmektedir. Bu nedenle mükellefler yüklenilen KDV listesine söz konusu yüklenim türlerini girdiklerinde yüklenim türü itibarıyla oluşacak rakamların Ek:19 tablosuna girilecek rakamlarla da mutabık olması gerekmektedir.
Düzenleme dikkate alındığında iade hesaplamalarına dayanak teşkil eden ana liste olan indirilecek KDV listesinde yer alan belgelere ait KDV’lerin hangi harcama türüne ait olduğunun tespit edilmesi ve indirilecek KDV listesinin bu bilgileri kapsayacak şekilde sınıflandırılmasının KDV iadesi talebinde bulunacak her mükellef için artık bir zorunluluk olduğu açıkça görülmektedir.

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.