Aile şirketlerin ömrü neden kısa oluyor ?

Türkiye’de aile şirketleri uzun ömürlü olmuyor. Kurumsal olan şirketlerin ayni zamanda da şeffaf olması gerekmektedir. Bu yabancı yatırımcı acısından da önemlidir. Nedeni ise eğer şirkete bir yabancı ortak alacaksanız yada şirketi satacaksanız ilk aranan şey şirketin kurumsallığı ve şeffaflığıdır

Türkiye’de aile şirketlerinin Avrupa ülkelerine göre uzun ömürlü olmamaktadır. Aile şirketlerinin Türkiye’de az olduğu ve çoğunun da kurumsallaşmadığı için ömürlerinin kısa olduğunu bir gerçektir. Aile şirketleri hızlı ve esnek karar alabilmeli, girişimcilik zekası olmalı ve yerinde, zamanında doğru kararı vermelidir. Kötü zamanlarında çalışanlarını desteklemeli ve işsiz bırakmamalı ve mağdur etmemelidir. Genel anlamda istihdama önem vermeyi görev bilmeli ve de sosyal sorumluluk alarak güvene dayalı olmalıdır.

Bu konuları yerine getirmeyen aile şirketleri genelde Türkiye’de 3. kuşağa ulaşma oranı yüzde on ve ömürleri de 25 ila 30 yıl ile sınırlı olduğu görülmektedir.

Aile şirketlerinin uzun ömürlü olması için mutlaka kurumsal olması gereğini uzmanlar tavsiye etmektedir.

Aile şirketleri mutlaka kurumsal olmalı. Kurumsal olan şirketler yönetim ve karar alma ve karar vermelerinde gereğini zamanında yerine getirmekte ve sorunlarını  kısa sürede çözebilmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.