Çalışanın İşe iade ve tatil hakkındaki hususlara dikkat

Çalışanın İşe iade hakkı ;

İş Kanunu’na göre, işe iade hakkından yararlanmak için, 30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Belirli süreli iş sözleşmelerinde işe iade hakkı bulunmamaktadır. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor iseniz ve iş sözleşmeniz süresinden önce haklı bir nedene dayandırılmadan sona erdirilmiş ise aradaki sürenin ücretini tazminat olarak işverenin ödemesi gerekmektedir.

Çalışanın Tatil hakkı ;

İş Kanunu’na göre, haftada 6 gün çalışan işçinin 1 gün hafta tatili hakkı vardır. Hafta tatili kullandırılması zorunludur. Hafta tatilinde çalışan işçiye işverenin toplam 2.5 yevmiye ödemesi gerekir. Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftada 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır ve saat ücretinin yüzde 50 fazlasıyla ödenmesi gerekir. Yıllık iznin de kullandırılması gerekir.
Eğer işveren kanuni bu hakları kullandırmıyorsa veya ödemiyorsa iş mahkemesine dava açma hakkınız vardır.
Dava açarken fazla mesai yaptığınıza ve hafta tatilinde çalıştığınıza ilişkin kanıtlarınızın ve şahitlerinizin olması gerekir. Yıllık izin kullandığınızı ise işverenin ispat etmesi gerekmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.