ÇALIŞANLARA İZİN yerine PARA verilse olur mu ?

Aman Dikkat  ?

SGK Müfettişleri işyerlerinde  teftişlerine   yıllık izin kullanımı ve ödemelerine öncelik vermektedir.Piyasada  bazen  iş yoğunluğu sebebiyle çalışanına izin yerine  fazla para vererek bu durumu ikame  eden işverenler mevcuttur.Bu durum da hem işveren memnun, hem de işçi  bonus ücret almaktan memnun. Yapılan bu uygulama yanlıştır.Aman işverenler  işyerinize ceza gelebilir.

1-İnceleme  de  iş kanununa aykırılıktan

2-İş davalarında  çalışanına izin ücreti ve kullanımı yapılmadığından

peki yıllık izinler nasıl  hak edilir ;

1) Bir yıldan beş yıla kadar (5 YIL DAHİL) çalışmış olanlara 14 gün,

2) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az çalışanlara 20 gün,

3) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla çalışanlara 26 gün’den az olmayacak şekilde ,

4) 18 yaşından küçük işçilerle 50 ve daha büyük yaştaki işçilere en az 20 gün yıllık ücretli izin

kullandırılmalıdır.

Aksi halde  cezalar kapıda demektir

Bazen de   cumartesileri tatil mi -çalışma günü mü ?  diye uyguylamalarda farklılıklar oluşmaktadır.

Cumartesi günü çalışma günü olarak hesaplanmalı ve  izinlerde  bu günler   dikkate alınmalıdır.Aksi halde   yanlış hesapla işveren  iş  kaybına  uğrayabilir.

Yıllık izinler  yıl içinde istendiği zaman kullanılabilir ve bölünerekte kullanılma hakkına   her zaman çalışan sahiptir.

İşverenlerin yanlış uygulamalarından biride  ;   işçilerin dönem içinde aldıkları hasta -istirahat raporlarında görülmektedir.

Bu raporlara istinaden  işçinin işe gelmediği günler yıllık izininden düşülmektedir. Aman dikkat bu uygulama yanlıştır.

Kanuni rahatsızlıktan dolayı  istirahat etmek , yıllık izinden düşülmesini getirmez her ikisi de  birbiri ile karıştırılmaması  gereken haktır.

Bu uygulama işverene  ; dava esnasında yüksek bedellere sebebiyet verebilir.

Bazende  işyerinde  hiç izin kullanmayan  çalışanlar çok sevilir.

Çok çalışkan işten ayrılmıyor ve  iş kaybına sebebiyet vermiyor  görüntüsü altında  işyerinde farklı  suistimallerede sebebiyet verilmektedir.

Hile Denetim uzmanı Muhsin Bilgi bu hususta işverenleri uyarmaktadır.”işletmenizde  hiç izin kıullanmayanlar, işe erken gelip geç çıkanlara dikat ”

Bu tür çalışmalar bazı  şirket içi olayların  yanlış yönlendirilmesi ve   haksız kazanç  oluşturduğuna sebebeiyet verdiğinden  ,Denetim uzmanı Bilgi ; ” Her yıl düzenli izin kullanımına  , iş saatlerine riayet edilmesine, her işletmenin suistimal denetimleri yaptırması gerektiği     ”  açıklar ken   işverenleri  bu hususta uyarmaktadır.

Yıllık İzinler   işletmeler için hassas konu olduğu  bir kez   daha anlaşılmakta olup, yanlış yorumlanması ve uygulanmasında farklı  bedeller olduğu görülmektedir.

Aman dikkat.

 

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.