e- tebligat almayı unutmayın ! Uzatma görünmüyor…

Hayatımıza e- hizmetler yaygınlaşmaya başladı.e-devlet, e – fatura,e-defter,-e-arşiv, şimdi de e-tebligat

Vergi Mükellefi olan ticaret yapan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerin 01.01.2016 tarihi itibariyle e-tebligat  zorunlu oluyor.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek mükelleflerin acele etmelerini ve cezalı duruma düşmemelerini için uyardı.

Bakan Şimşek, uygulama ile yaklaşık 115 milyon liranın devletin kasasında kalacağını ifade etti. Mükelleflere yönelik bildirim ve tebligatların elektronik yolla, hızlı ve etkin yapılmasını sağlayacak e-Tebligat uygulaması 1 Ocak’ta hayata geçecek. Bu sayede hız, etkinlik ve verimlilik artarken, tebligatların ulaşım sorununun da ortadan kalkması hedefleniyor.

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), söz konusu uygulama ile tebligatlarını mükelleflere elektronik ortamda göndereceğini söyledi. Şimşek, halen kullanılan internet vergi dairesi içinde her mükellefin bir hesabının olacağını ve tebligatların, bu sistem üzerinden ulaştırılacağını kaydetti.

Tebligat yapıldığında, mükellefin sisteme kayıtlı cep telefonuna veya e-mail adresine de bildirim gideceğini anlatan Şimşek, “Mükellefler böylece, sistem üzerinden kendilerine tebligat geldiğinden haberdar olacak. Mükellefler tebligata baktığı zaman GİB’in bundan otomatik haberi olacak ve böylece tebligatın kişiye iletildiğinden emin olunacak. Ayrıca mükellef buraya baksın veya bakmasın, belirli bir gün sonra tebligat yapılmış sayılacak” dedi.

e-Tebligat akıllı telefonlarda da olacak

IPhone, iPad ve Android özelliği taşıyan tüm akıllı telefonlara GİB’in mobil uygulamalarının yüklenebileceğini belirten Şimşek, bu sayede mükelleflerin tebligatlara daha rahat ulaşabileceğini bildirdi. Şimşek, böylece “tebligatı almadık, ulaşmadı” gibi gerekçelerin ortadan kalkacağını ifade etti. e-Tebligat uygulamasıyla, gönderimlerle ilgili her aşamanın kayıt altına alınacağını da anlatan Şimşek, bu sayede GİB ve mükellef açısından ispat yükümlüğünün de kolaylaşacağını kaydetti. Şimşek, uygulamanın 1 Ocak 2016’da yürürlüğe gireceğini, kademeli geçişin olmayacağını bildirdi.

“115 milyon lira devletin kasasında kalacak”

Uygulamanın maddi boyutuna da dikkati çeken Şimşek, bu sayede yaklaşık 115 milyon liranın devletin kasasında kalacağını bildirdi. GİB’in 1 Ocak’a kadar uygulama hakkında mükellefleri bilgilendirici çalışmalar yürüteceğini, bu kapsamda kamu spotlarının hazırlanacağını dile getiren Şimşek, akademisyenlerden alınan destekle üniversite öğrencilerinin de bilgilendirileceğini ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinden ticari, zirai ve mesleki yönden kazanç elde edenlerin e-Tebligat sistemini kullanmalarının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Mükeleflerin  acele etmelerinde fayda var.Mükellefler imza sirküsü ile nüfus cuzdan sureti ve dilekçe  ile vergi dairelerinde temin edilmektedir. Ayrıca işlemler Noter Vekaletnamesi ile de yapılabilir.Detaylı bilgiler için müşavir ofislerinden yardım alınabilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.