Emeklinin gözü kulağı intibakta

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak kapısını açacak davada geri sayım başladı. Davada kilit rol oynayacak bilirkişi raporu bu hafta belli olacak. Ankara 8’inci İş Mahkemesi, kararı ise 30 Haziran’da açıklayacak. Emeklileri heyecanlandıran davayı İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) açtı. Bugüne kadar 3 duruşma yapılan davada artık sona yaklaşıldı. İMBED Başkanı Hamdi Öz, davada bilirkişi raporunun bu hafta içinde ulaşacağı bilgisini aldıklarını söyledi. Kararın ise Emekliler Günü olan 30 Haziran’da açıklanacağını anlatan Öz, kararın olumlu çıkacağından umutlu olduklarını ifade etti.
YAKIN TAKİP
30 Haziran’da çifte kutlama yapmak istediklerini belirten Öz, “Karar emsal teşkil edecek ve 7.5 milyon emeklinin maaşını etkileyecek” diye konuştu. Hamdi Öz, mahkemeden olumsuz karar çıkması halinde de çabalarının devam edeceğini, intibak konusunu Yargıtay’a, hatta Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını kaydetti. Dava, emeklilerin yakın markajında. 2000 yılı öncesinde emekli olanlara yapılan intibak zammının, sonrasında emekli olanlara da yansıtılması gerektiğini söyleyen emekliler, “Gözümüz intibak davasında. Olumlu karar hepimize bayram yaptırır” diyor.
TORBA MARATONU BAŞLIYOR
Meclis’te torba yasa tasarısı maratonu başlıyor. Hükümet, taşeron ve maden işçilerine yönelik düzenlemelerin de yer aldığı torba yasa tasarısını, Cuma günü Meclis’e sevk etmişti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, tasarıyı yarın ele alacak. Tasarıyla taşeron işçilere maaş, yıllık izin, kıdem tazminatı garantisi geliyor. Torba tasarı, maden işçileriyle ilgili de önemli düzenlemeler içeriyor. Torbadan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuna yapılandırma, doğum borçlanması ve tüp bebek müjdesi de çıkmıştı. Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısının, 3 ay içinde başvurması halinde, primleri faizsiz yapılandırılacak. Muhtarlar, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan Bağ-Kur’lular ve kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanması hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2’den 3’e çıkarılacak. Tüp bebek denemesinin de 3’e çıkarılması öngörülüyor. Tasarıya, önergelerle eklemeler yapılabileceği beklentisi var.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.