“FAİZ LOBİSİYLE” mi büyüdük ?

  1. Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2014’ün ilk çeyreğindeki büyüme rakamları değerlendirildi.

-TÜRKİYE “FAİZ LOBİSİYLE” BÜYÜDÜ-

Raporda, 2014’ün ilk üç ayında hizmet sektöründeki büyümenin yarısının, ekonomideki toplam büyümenin ise yüzde 40’ının finans sektöründen geldiği ifade edildi. “Başbakan ilk üç ayda sürekli faiz lobisini suçlarken, faiz lobisi büyümenin lokomotifi olmuş” değerlendirmesinde bulunuldu.

-TÜİK DERHAL AÇIKLAMALI-

Raporda, BDDK ve TÜİK verileri karşılaştırılarak finans sektöründeki bu büyümenin ciddi şekilde sorgulanması gerektiği ve TÜİK’in bu konuda açıklama yapmasının beklendiği ifade edildi. BDDK verilerine göre 2014’ün ilk çeyreğinde bankacılık sektörü kârlılığında önemli düşüş görüldüğüne, personel sayısında ise geçmiş yıllardan farklı belirgin bir artış olmadığına dikkat çekilen raporda, “Bu durumda kritik soru, sektörün kârlılığı düşerken ve ücretlerde kayda değer bir artış yokken, bu sektör toplam büyümeye tek başına yüzde 40 katkıyı nasıl yapmıştır? Bunu TÜİK’ in hemen açıklaması gerekmektedir” denildi.
Diğer taraftan, aynı sektörde ciddi bir deflatör sorunu olduğunun da altı çizildi. Vatandaşlar bankalardaki ücret, aidat ve komisyonların yüksekliğinden şikayet ederken, resmi rakamların bu sektörün uyguladığı fiyatlarda ciddi bir düşüşe işaret ettiği de vurgulanarak, TÜİK’in bu konuda da bir açıklamada bulunması gerektiği ifade edildi.

-BÜYÜMENİN DÖRTTE BİRİ KAMUDAN-

2014’ün ilk üç ayında kamunun tüketim ve yatırım harcamalarının büyümeye 1,1 puan katkı yaptığının ifade edildiği raporda, yüzde 4,3’lük büyümenin dörtte birinin kamunun tüketim ve yatırım harcamalarından geldiğine dikkat çekild

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.