“Her mükellefin bir karnesi olacak”

İstanbul Sanayi odası meslek Komiteleri  misafiri Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu .Sanayicinin dertlerini dinledi ve  açıklamalar yaptı.

Maliye Bakanı Şimşek, bakanlık olarak her mükellefin karnesi üzerine çalıştıklarını belirterek, bu uygulama ile her mükellefin bir karnesi olacağına dikkati çekti. Her bir mükellefe kredi notu vereceklerini ve karnesi çok iyi, dürüst mükelleflere avantajlı uygulamalar olacağını dile getiren Şimşek, Damga Vergisi ve Banka Sigorta Muameleleri Vergisi’ne (BSMV) ilişkin taleplere değindi.

Şimşek, şöyle konuştu:

“BSMV’den 6,2 milyar lira, Damga Vergisi’nden ise 9,4 milyar lira, toplamda 16 milyar liraya yakın bir gelirden vazgeçmemizi talep ediyorsunuz. Bu çok ciddi bir rakam. Bir kalemde bizden 16 milyar lira gelirden vazgeçmemizi talep ediyorsunuz. İlave imkan oluşturmadan bu hususlarda adım atmamızın doğru olmadığı kanısındayım. Yoktan var etmek sadece Allah’a mahsus. Telafi edemeyeceğimiz bir gelirden vazgeçmemiz daha çok borçlanacağımız anlamına veya başka vergileri artırma anlamına gelir. Her ikisinin de ucu bu ülkede yaşayan herkese ama en başta sanayicimize dokunur. Biz sizleri ve genel dengeyi hep birlikte düşünmek zorundayız.”

Türkiye’nin şuan bir takım dengelerinin olduğunu, ciddi bir cari açığının bulunduğunu ifade eden Şimşek, “Ama biz bütçeyi sıkı tuttuk. Şimdi bütçe ayağında şu yada bu şekilde açığı artıracak girişimlerde bulunursak Türkiye’nin risk algısı yükselir. Faizler yükselir. Diğer birçok faktör döner dolaşır yatırım iklimini zedeler, sanayicimizin ve vatandaşlarımızın faturasını artırır. Bunları bizim dengeli bir şekilde götürmemiz gerekir” görüşünü de paylaştı.

“Ucuz finansmana erişmek istiyorsanız Türkiye enflasyonu yüzde 5 ve altına indirecek”

Sabit fiyatlarla milli geliri 2007’den bu yana Avrupa ve Amerika’yla karşılaştırıldığında, Türkiye’nin arayı kapatmış duruma geldiğini belirten Şimşek, “Diyeceksiniz ki, onlar gelişmiş ülke, krizdeydiler. Asya hariç gelişmekte olan ülkelerin diğerlerine oranla bizim performansımız yine yüksek. Bakın 2002’de 100 ise Türkiye 170 civarında” bilgisini verdi.

İstihdamda büyük gelişmeler yaşandığını söyleyen Şimşek, enflasyonun tek haneli görünümüne rağmen daha fazla düşürülmesi gerektiğini anlattı. Şimşek, “Kat edeceğimiz daha çok mesafe var. Düşük, tek hane… Bu sanayicimiz açısından olmazsa olmazdır. Büyüme potansiyeli açısından olmazsa olmazdır. Finansmana, ucuz finansmana, uzun vadeli finansmana erişmek istiyorsunuz, Türkiye o zaman kalıcı bir şekilde enflasyonu yüzde 5 ve altına indirecek. Bu kadar açık ve net. O nedenle de mücadelenin güçlü ve kararlı bir şekilde devam etmesi lazım” görüşünü paylaştı.

“Cari açık yüzde 8’lerden yüzde 5’ler civarına çekilecek”

Yıllardır üzerinde çalışılan yapısal reformların bir bir hayata geçirilmesiyle cari açık problemi için de umut verici gelişmelerin yaşandığını aktaran Şimşek, küresel gerginlik ortamlarının etkisine işaret etti.

Dünya genelindeki kaygı verici gelişmelere değinen Şimşek, “Cari açık bu sene daralıyor. Daralması için birçok sebep var. Jeopolitik gerginlikler araya girmezse Irak’ta, Ukrayna’daki gelişmeler araya girmezse Türkiye bu sene cari açığını çok ciddi bir şekilde azaltacak, yönetilebilir düzeye çekecektir. Yüzde 8’lerden yüzde 5’ler civarına çekebilecek” dedi.

Şimşek, son 4 aylık yıllıklandırılmış rakamlara bakıldığında cari açığın milli gelire oranının yüzde 5’ler civarına zaten indiğini de sözlerine ekledi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.