İnternet Bankacılığında tinba virüsü ile dolandırıcılık

İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 15 ilde banka hesaplarından interaktif yöntemle nitelikli hırsızlık suçunu işlediği iddia edilen şebeke üyelerini takibe aldı. Yaklaşık 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından operasyon düzenleyen ekipler şebekenin elebaşı B.Ö’nün (39) de aralarında bulunduğu 16 kişiyi gözaltına aldı.
Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 22 cep telefonu, 3 masa üstü bilgisayar, 5 dizüstü bilgisayar, 2 taşınabilir bellek, banka hesap defterleri, dekontlar ve hesap bilgisi yazılı not kağıdı ele geçirildi.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 16 Şüpheliden 9’u savcılık kararıyla serbest bırakıldı. Örgütün elebaşı olduğu iddia edilen B.Ö. ile birlikte 7 şüpheli ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
– “Tinba virüsü gönderiyorlar”
Polis ekiplerinin yaptıkları çalışmada şebekenin nasıl çalıştığıyle ilgili detaylar da ortaya çıkarıldı. İnternet bankacılığı kullanan şikayetçilerin çoğunluğunun aynı bankanın müşterisi olduğu, bankadan verilen kullanıcı kodu ve şifrenin yanı sıra, hesaba tanımlı akıllı anahtar cihazını kullanarak bankacılık işlemlerini gerçekleştirdikleri belirlendi.
Şüphelilerin Rusya’daki bilgisayar korsanları aracılığıyla edindikleri “tinba virüsü”nü sahte uçak bileti ve GSM operatörü abonelerine e-fatura ya da içeriği belli olmayan sıkıştırılmış dosya içinde maille gönderdikleri, bu maili açan kişinin bilgisayarında kontrolü ele geçirdikleri belirlendi. Bu yöntemle, İzmir başta olmak üzere 15 ayrı ilde çok sayıda şirket ve kişiyi dolandırdığı ve haksız kazanç elde ettiği öne sürülen şüphelilerin, paraları işsiz ve fakir kişilerin hesabına aktarıp, karşılığında komisyon verdikleri öğrenildi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.