Mali Müşavirlerden Çalışma Bakanına 15 Maddelik Talep

12.01.2016 Tarihinde gerçekleşen İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Derneği ( Meslekte Birlik)  Yönetimi  SGK konularında 15 madde halinde hazırladığı taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman SOYLU ve Müsteşar Ahmet ERDEM  teslim ettiler. Bakan Süleyman Sotylu “Yapılan  çalışmanın  çok yerinde olduğu, bu konuda kendilerinin de gerekli hassasiyeti göstereceklerini, meslekte birlik grubu ve İstanbul SGK İl Başkanlığı ile birlikte bir çalışma grubu oluşturarak sorunların çözüm konusunda ortak hareket edileceğini ”  belirtti.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNDAN TALEPLER;

1.SGK internet sitesindeki eksiklikler giderilmeli
a.İşe giriş/ çıkış ekranında işe girişi olmayan işçinin sistem çıkışına müsaade ediyor. TC kimlik numarasından sorgulama yaptırılarak söz konusu işçinin, ilgili dosyada çalışmadığı uyarısı verilmeli.
b.İşe giriş/çıkış ekranı ile e-bildirge ekranı arasında bağlantı yok. Bu nedenle işe girişi olmayan bir işçinin bu ekrandan prime tabi tutulması mümkün oluyor.
TC kimlik numarasından sorgulama yaptırılarak söz konusu işçinin ilgili dosyada çalışmadığı uyarısı verilmeli.
c.İşe giriş – çıkış bildirgeleri tek tek veriliyor. Çok sayıda giriş çıkışın sisteme girilmesi ciddi vakit kaybına neden oluyor.
Çoklu giriş – çıkış ekranı oluşturulabilir.
d.İşçi giriş – çıkışlarında en fazla vakit kaybı işçi adresi girişinde yaşanmaktadır. Adres kısmı nüfus bilgilerinde olduğu gibi ekrana ADNS‘den aktarılabilir.
e.Mevcut yapıda aynı şifre ile 3 ayrı ekran kullanılmaktadır.
Mümkünse işlemler tek ekranda toplanabilir.
2.Eksik gün bildirim formlarının 10 kişiden daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde de kaldırılmasını talep ediyoruz. Eksik gün nedeni zaten APHB‘de belirtilmektedir.
3.4B çalışanlarının internetten çalışma dökümleri detaylı olarak alınabilmeli. İşverenlerin bu işlem için kuruma gitmelerine gerek olmamalı.
4.Süresi geçen ek ve iptal bildirgeler aynı yıl içerisinde internetten yollanabilmeli.
5.Raporların internetten işveren tarafından onaylanması işlemine son verilmeli. Raporlar zaten doktorlar tarafından internet ortamına kaydedilmektedir.
İnternet ortamında mevcut olan bir veri için işverenlere idari para cezası uygulamasına son verilmeli.
6.Taşeron dosyalarının açılmasında da, asıl dosya gibi 30 günlük işçi işe giriş süresi hakkı verilmeli.
7.2 yıl hareketsiz kalan dosyalar iz dosya yapılmadan işverene durum bildirilmeli.
2 yılın dolması ve işverenin bilgilendirilmesi sonrası bu dosyada giriş-çıkış işlemi yapılamasa da işveren şifresi ile borcunu görebilmeli. İlgili ayların isterse tahakkuku ve hizmet listelerini bu ekrandan zaman aşımı süresi içinde alabilmeli.
8.İnternetten verilen bildirgelerin İPC’leri ekrana maliyenin sisteminde olduğu gibi hemen düşmeli. Ekrandan indirim talebinde bulunulabilmeli.15 gün içinde ödeme halinde de sistem indirimi otomatik yapmalı. İndirim için kuruma tekrar gitme söz konusu olmamalı.
9.İPC’ler genel olarak çok yüksek, bu rakamlar makul bir ölçüye çekilmelidir. En azından süresinde verilmemekle birlikte ödeme süresi dolmadan ek/iptal verilmesi durumunda İPC uygulanmamalıdır.
10.Nakil ve diğer değişikliklerin bildirimindeki 10 günlük süreler 30 güne çıkarılmalı. Ayrıca gün hesabı yapılırken karar tarihi değil tescil tarihi başlangıç kabul edilmeli.
11.İş-kur’a verilen personel durum çizelgesi mükellefiyeti kaldırılmalı. Aynı bilgiler SGK kurumuna her ay zaten verilmektedir.
12.Şirket ortaklarının 4b’li kabul edilmesi sebebiyle işverenler fiktif olarak kendi işyerleri dışında başka işyerlerinde 4a’ lı çalışıyor gösterilmektedir. Şirket yönetiminde bulunmayan ortakların kendi şirketlerinde fiili çalışma yapmaları halinde buralardan 4a’ lı olabilmelerine dönük yasal düzenleme yapılmalı.
13. SGK borçlarını ve bu borçların faizlerini hesaplayan bir ekran e-bildirge içerisine eklenmeli böylece işveren faizi ile birlikte dilediğinde borcunu görebilmeli hesaplayabilmeli.
14.Asgari işçilik hesaplamasına bağlı olarak ilişiksizlik belgesi alımında mali müşavir raporu yasal olarak yeterli olmasına rağmen uygulamada ciddi sıkıntılar çıkarılmaktadır. Söz konusu raporun düzenleme standartlarının detaylı olarak belirlenmeli ve bu konuda mali müşavirlerin bu konudaki raporları aksi ispatlanmadıkça muteber sayılmalı.
15.İş Kanunu gereğince Çalışma Bakanlığı tarafından engelli işçi çalıştırma konusunda işverenlere denetimler yapılmakta ciddi cezalar kesilmektedir. İşverenlerde bu nedenle özellikle engel oranı %60 özürlü olan engellileri fiilen işe gelmese bile sigortalı gösterip ücret ve SGK primlerini ödemektedirler. SGK ise bu işverenlere ve bu engellilere fiili çalışma olmamasından hareketle sahte sigortalılık muamelesi yapmaktadır. Bunun sonucu olarak yararlanılan teşviklerinde iptali sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu durum ile ilgili yasal düzenleme yapılmalıdır.Özellikle engelli çalıştırmama konusunda her işçi ve her ay için kesilen ceza çok yüksektir. Ceza tutarının makul olacak şekilde düzenlenmesi  faydalı olur. İlişiksizlik belgelerinin düzenlenerek işverene verilmesinde süreler çok uzuyor.Bu konuda sınırlayıcı bir süre standardı getirilmeli.

İş alemi -meslek icra edenler ve  kurum için kolaylıklar getirecek olan değişiklik  uygulamaların gerçekleşmesi  beklenmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.