Mali Tablolar da Hile ve Suistimaller

Şirketlerin  ticari faaliyetlerinin özeti  mali tablolardır.Bu tabloların sonuçları ; şirketi -şirket çalışanlarını -Şirket Ortaklarını -şirket dışı menfaat sağlayan kurum ve kuruluşları -devlet vs gibi çevereleri de etkilemektedir. Eğer Bu tablolardaki  veriler hileli ve suistimal yolları ile veya farklı amaçlara göre  tanzim edilmiş ise  ,  işte burada sapmalar  mevcuttur.Bu bazen  kişisel ,  bazende kurumsal ,  haksız kazançlara sebebiyet verir.

Uluslararası firmalar veya ulusal firmalar da  süpriz şekilde bağımsız denetimlerde  veya özel denetimlerde -hile,  suistimal denetiçileri tarafından   mali  verilerin detaylı  incelemelerinde  açığa çıkmaktadır

En son örnek  Toshiba’ dır.Özel  bağımsız  denetim ekibi  çalışması ile   tahmini  toplam 1,22 milyar dolar  işletme karının şişirildiği  bildirilmektedir.

Bu olay karşısında  Japonya Maliye Bakanı Taro Aso,  ülkesinde  şirketin kurumsal yönetim itibarını sarsabileceğinden de  bahsetmektedir. İş bu  Soruşturmada kazançlarla ilgili yanlış bilgilendirmenin, ülkede yedi yıl önce yaşanan mali krizden sonra başladığına da dikkat çekilmektedir.

Türkiyede Hile -Suistimal denetimi yapan ,Hile Denetim Uzmanı MUHSİN BİLGİ ” şirketlerin  farklı  yöntemlerle yıllık cirolarının %5 ine yakın miktarın  suistimal edildiğini,  yönetici-çalışan-müşteri hileleri ile şirketlerin değerleri ile oynandığını, hileli mali raporlar oluşturulduğunu belirtmektedir.”

Şirketler en az her yıl bir kez Hile -Suistimal-Yolsuzluk denetimini yaptırmaları gerekmektedir.  Marka değeri-güven ve itibar – şirket değerlerin   kolay kaybedilmemesi  için bu denetimler  gereklidir.

Hile Suistimal -Yolsuzluk konularında Farkındalık eğitimleri de veren Muhsin Bilgi” Öncelikli olarak şirket yöneticileri-çalışanlarının Hile suistimal ve yolsuzluklara karşı farkındalık eğitimlerinin önemi çok büyüktür.Eğitim alan şirket çalışanlarının şirketlerde   suistimallerin  azaldığının görüldüğü” belirtmektedir.

Detaylar www.hiledenetimhizmetleri.com

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.