Merkez Bankası İhracatçının sesini duyuyor mu ? Faiz düşecek mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘aile meclisi’ dediği Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genel Kurulu’na katıldı. Merkez Bankası’nı eleştiren Erdoğan, “Şu andaki faiz politikalarından memnun değilim. 1 puanlık faiz artışının ekonomiye yıllık maliyeti 2.5 milyar dolar oluyor. Mücadeleyi birlikte verelim” dedi. Piyasa faizinin şu anda Merkez Bankası’nın çok önünde olduğunu söyleyen Erdoğan, yüksek faizin yatırımcının cesaretini kırdığını belirtti. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Erdoğan, “Darbe girişimleri ekonomi için bir imtihandı. Çeteler ve mafyatik örgütlenmeler, milletin alın terini gasp etti. Bu alın terini adeta hortumla akıttılar. Türkiye’deki hiçbir ekonomik kriz, bu çarkın parçalarını etkilemedi. Faiz yükseldiğinde, terör can aldığında, millet yoksullaştığında bunlar hep kazanan oldu. Biz 12 yılda bu çarkı kırdık. Türkiye’yi tutana aşk olsun diyorum. Tutamayacaklar” şeklinde konuştu.

SEVİNDİRİCİ BİR SONUÇ BEKLİYORUZ
Başbakan Erdoğan, salı günü açıklanacak ilk çeyrek büyüme verileriyle ilgili olarak da “İnşallah sevindirici bir sonuç bekliyoruz” dedi. Enflasyonla mücadelenin aynı kararlılıkla devam ettiğini belirten Erdoğan, “Mali disiplin hükümetimizin olmazsa olmazı” diye konuştu.

GÜCÜ YETERSE KESSİNLER
Başbakan Erdoğan, son 1 yılda bazı çevrelerin kaos çıkarmaya çalıştığını anlatarak, şöyle konuştu: “Zafiyet gösterip, o belli medya kuruluşları, sermaye çevreleri ve siyasetçilerin tuzağına düşseydik, şu anda eski Türkiye’de yaşıyor olacaktık. Aynı senaryoyu 17 ve 25 Aralık’ta denediler. Bir dosya ile ortaya yolsuzluk iddialarını attılar. Ama dosyanın gölgesine bırakılan, kamuoyundan da kaçırılan oyunlarla başka hesapları görmeye kalkıştılar. Halk Bankası’yla ve 3’üncü Havalimanı ile ilgili hesapları vardı. Eğer önümüzü kesebiliyorlarsa, güçleri yetiyorsa, kessinler.”

İHRACATIN ŞAMPİYONLARINA ÖDÜL
Türkiye genelinde 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan ilk 11 firma ödüllerini, Başbakan Erdoğan’ın elinden aldı. Bu firmalar arasında TÜPRAŞ, Ford Otomotiv, OYAK-Renault, Vestel Ticaret, TOFAŞ, Arçelik, Toyota Otomotiv, Kibar Dış Ticaret, Habaş , TGS Dış Ticaret ve İÇDAŞ bulunuyor. İlk 10’un 4’ü Koç şirketleri arasından çıktı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Ülkemize güvenmeye ve ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz” dedi.

4 YIL DAHA BAŞKAN
TİM 21’inci Olağan Genel Kurulu’nda 4 yıllığına Mehmet Büyükekşi yeniden başkan seçildi. Büyükekşi, “Rekabetçiliği artırmak, yatırımı özendirecek seviyede düşük faiz ve rekabetçi kur seviyesine ulaşabilmek için Merkez Bankası’nın bize tam destek vermesi gerek” dedi. Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı parasal genişleme kararının kurları hızla aşağı çektiğini belirten Büyükekşi, “Bu, Merkez Bankamızın daha proaktif olması gerektiğini gösteriyor” yorumu yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ülkedeki yapay gündemin sonlanmasını ve gündemin tekrar ekonomiye dönmesini beklediklerini ifade eden Büyükekşi, reformların hızlanması ve yeni Anayasa hazırlanmasını istedi. Büyükekşi, “4 yıllık yeni dönemde, en az 800 milyar dolarlık ihracat gerçekleştireceğiz” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.