ORTAKLAR Kendi İşyerlerinde SGK’lı Görünüyorsa ;

Şirket ortakları ve işletme sahipleri  kanunen bağkur lu sayılırlar .Ama başka yerde veya kendi firmasında ssk lı olarak gözükünce işler karışıyor ve kurum artık fatuıra çıkarıyor.Nasıl mı ;

Bu konuda uzman ALİ TEZEL  yazısında  şöyle belirtiyor;

5510/53.Maddesine hakim olmadıkları için yapılan hatalı sigortalı bildirimi ile birlikte sürpriz 4/b borcu ile karşı karşıya kalıyorlar.

Bu durumda olanlar için 2014/28 sayılı Genelge ile çözüm yolları önerilmiştir.

Kendi işyerinden veya ortak olduğu işyerinden (4/a) kapsamında bildirilen sigortalılar

5510 sayılı Kanunun 53. maddesinin üçüncü fıkrasında (4/b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, (4/a) kapsamında sigortalı bildirilemezler hükmü bulunmakta olup bu durumdaki sigortalıların tespiti 22.2.2013 tarihli ve 2013/11 sayılı Genelgenin dokuzuncu kısım birinci bölümde belirtilen hususlar doğrultusunda belirtilmiştir.

Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini (4/a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin (4/a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) (4/a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi (4/b)’ye aktarılacaktır.

Örnek:

01/01/2012 Tarihinde Gelir Vergisi Mükellefi olarak kendine ait işyeri açan Gönül Hanım Bağ-Kur’lu olmalı gerekirken kendi işyerinden 53/2.Fıkrası gereğince 4-1(b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4-1(a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

Bu durumda Gönül Hanım için 4-1(a) hizmet süreleri iptal edilecek,sigortalı ve işveren hisseleri 4-1(b) olarak aktarılacaktır.

Örnek:

Ahmet bey 01/01/2012 tarihinde Limited Şirket ortağı olmasına rağmen kendi işyerinden SSK olarak bildirilmesi halinde 53/2.Fıkrası gereğince 4-1(b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4-1(a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler kuralı gereğince tüzel kişilikten dolayı sadece sigortalı hissesi 4-1(b) aktarılacaktır.

Gerçek kişi de sigortalı+işveren hissesi aktarımı var.

Tüzel kişi de ise sadece sigortalı hissesi aktarımı yapılacaktır.

Çakışmalarla ilgili Gerçek Kişilerde Bağ-kur borcunu azaltan bir uygulama olmasına rağmen ,tüzel kişilerde ise borcun azaltılması yönünden bir uygulama olmamaktadır.

Gerçek kişiler işyerlerinde çalışanlardan daha az Bağ-kur Primi beyan etmeyeceklerinden bir koruma kalkanı gelmiş,Tüzel kişilerde ise işyerlerinde çalışanlardan bağımsız bağ-kur primi tercihi yapacaklarından dolayı işveren hissesi aktarımı dikkate alınmamıştır.’

Şimdi karar sizin  bağkur mu ? ssk mı ? kendi şirketinde  ssk lı mı ? sorularının cevabı artık cezalı olmaktadır.

Şirkette ssk ve bağkur konusunda uygulamalarda mutlaka uzman yardımı almakta fayda vardır.Sonraki faturalar daha fazla çıkmaktadır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.