Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan adil vergi sistemi vurgusu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, vergisini ödeyen mükellefe pozitif ayrımcılık uygulanmasını, yeni bir vergi reformu yapılarak yakaladığından değil herkesten adil vergi alınan bir sistem kurulmasını istedi.

TOBB Başkan’ı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan adil vergi sistemi vurgusu
Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği (TOBB) Baş­ka­nı Rifat Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, Tür­ki­ye­’de her­ke­sin adil şe­kil­de ver­gi öde­ye­ce­ği ye­ni bir ver­gi re­for­mu­na ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu vur­gu­lar­ken, 5 alan­da da ya­pı­sal re­form is­te­di.

TOB­B’­un 70’in­ci Ge­nel Ku­ru­lu­’n­da ko­nu­şan Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, eko­no­mi­nin için­de bu­lun­du­ğu sı­kın­tı­lar­dan kur­tul­ma­sı ve mil­li ge­li­rin art­ı­rıl­ma­sı için atıl­ma­sı ge­re­ken adım­la­rı sı­ra­la­dı.

Re­form ate­şi ya­kıl­ma­lı

Ye­ni bü­yü­me mo­de­li­ne ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu, bu­nun için de bir di­zi ya­pı­sal re­for­ma ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu be­lir­ten Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, şöy­le de­vam et­ti:
“Şim­di re­form ate­şi­ni ye­ni­den can­lan­dı­rıp ek­sik ka­lan­la­rı da ta­mam­la­ya­lım. İh­ti­yaç du­yu­lan ya­pı­sal re­form­lar var. Bun­lar­dan ver­gi re­for­mu, ca­ri açı­ğı azal­ta­cak sa­na­yi stra­te­ji­si, is­tih­da­mın teş­vi­ki, gir­di ma­li­yet­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı ve re­el sek­tö­rün ban­ka­lar­la ça­lış­ma or­ta­mı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si
ön­ce­lik­li­dir.”

Po­zi­tif ay­rım­cı­lık ya­pın

Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, ya­pı­la­cak ver­gi re­for­muy­la sa­de­ce ya­ka­la­dı­ğın­dan de­ğil, her­kes­ten da­ha adil ver­gi top­la­yan bir sis­tem ku­rul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de eder­ken, sa­de­ce dev­le­tin ge­li­ri­ni ar­tır­ma­yı he­def­le­yen de­ğil, el­de edi­le­cek ila­ve ver­gi ge­li­ri­nin yük­sek ver­gi­le­rin in­di­ril­me­sin­de kul­la­nı­la­bil­di­ği bir ver­gi re­for­mu is­te­dik­le­ri­ni söy­le­di. Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, “Ver­gi­si­ni dü­zen­li öde­yen­le­re po­zi­tif ay­rım­cı­lık ya­pa­lım ki, her­kes ver­gi öde­me­ye teş­vik edil­sin. Ge­lin ar­tık ver­gi­si­ni ak­sat­ma­dan öde­miş olan­la­rı ödül­len­di­re­li­m” de­di.

Son 6 yıldır 10 bin dolara takılıp kaldık

TOBB Baş­ka­nı Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, da­ha iyi bir Tür­ki­ye ve da­ha iyi bir ge­le­cek için da­ha iyi şey­le­rin ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de eder­ken, şun­la­rı söy­le­di: “Çün­kü fert ba­şı­na dü­şen mil­li ge­li­ri­miz son 6 yıl­dır 10 bin do­lar­da ta­kıl­dı kal­dı. Yük­sek hız­da na­sıl bü­yü­ye­cek, re­ka­bet gü­cü­mü­zü na­sıl ko­ru­ya­ca­ğız?”

Bankaları eleştirdi

Yer­li mal­la­rı­na ka­mu alım­la­rın­da sağ­la­nan ön­ce­li­ğin pra­tik­te uy­gu­lan­ma­dı­ğı, işa­da­mı­na ye­şil pa­sa­port­ta olum­lu ge­liş­me ol­ma­dı­ğı eleş­ti­ri­le­ri­ni
sı­ra­la­yan Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, ko­nuş­ma­sın­da yi­ne ban­ka­la­ra yük­len­di.

Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, ban­ka­la­rın iş dün­ya­sı­na yük­le­di­ği ma­li­yet­le­rin son dö­nem­de can­la­rı­nı yak­tı­ğı­nı be­lir­tir­ken, “Za­ten fi­nan­sal ko­şul­la­rı yü­zün­den özel sek­tö­rün kre­di ma­li­yet­le­ri art­tı. Bu­nun üs­tü­ne bir de ban­ka­la­rın her yıl ar­tan iş­lem üc­ret­le­ri bi­ni­yo­r” şi­ka­ye­tin­de bu­lun­du.

Yeni toplumsal mutabakat

TOBB’un genel kurulları, her yıl siyaset ve iş dünyasının en üst düzey buluşmasına sahne oluyor. Iktidar ve muhalefet buradan iş dünyasına seslenirken, Anadolu’dan gelen delegeler, ekonominin nabzını yansıtıyor.

Bu sene sıradışı güvenlik önlemleri dikkat çekti. Delegeler ve gazeteciler fotoğraflı kimlikleriyle görüntülenerek salona girebildi. Delegeler arasında, ‘fişleme mi yapılıyor’ eleştirisi yapanlar oldu.

Genel kurulun yapıldığı TOBB Üniversitesi bile tatil edilmişti. TOBB kürsüsü ise bu yıl çok sadeydi. Bir yazı dikkat çekti: Başarının anahtarı birlik. Nitekim Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının başlangıç ve bitişinde huzur vurgusu vardı. Başkan’ın, “Umarım Cumhurbaşkanlığı seçimi yeni toplumsal mutabakata vesile olur” sözleri salondan büyük alkış aldı.

İş kazası oranı düştü!

Hisarcıklıoğlu’ndan sonra kürsüye Başbakan Erdoğan çıktı ve Soma’dan yola çıkarak uzun bir iş güvenliği analizi yaptı. ‘Hergün iki işçi ölüyor’ dedi ama hükümet döneminde kazaların oransal olarak düştüğünü söyledi.

Konuşmasında iş kazaları dışında ekonomiye fazla girmedi, daha çok siyasi polemiği tercih etti. Konuşması bitince de muhalefet liderini dinlemeden salondan ayrıldı.

TOBB’a sert eleştiri

Kılıçdaroğlu kürsüye çıktığında, önceki genel kurulların aksine neredeyse bütün delegeler salondaydı. Kılıçdaroğlu konuşmasının başında TOBB’u protokol kurallarını ihlal etmekle suçladı. (Hisarcıklıoğlu’ndan sonra Kılıçdaroğlu’nun konuşması en son Başbakan’ın konuşması gerekiyordu) Başbakan’ın kendini dinlemeye cesareti olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Hükümetin 10 yılda 1,6 trilyon dolar para harcadığını ve ortalama yüzde 4,9 büyüme sağladığını; önceki 70 yılda ise hükümetlerin 775 milyar dolar para harcadığını ve büyümenin 5,2 olduğunu vurguladı.

Denetim silah olamaz

Son dönemdeki vergi denetimlerini eleştiren Kılıçdaroğlu’nun şu sözü büyük alkış aldı: “Vergi denetimleri silah olarak kullanılamaz. Bizim iktidarımızda gelir idaresi yeniden yapılandırılacak ve yönetiminde işverenler de olacak.”

Kılıçdaroğlu’nun, ‘Cumhurbaşkanı temiz ve şaibesine biri olmalı’ sözü büyük alkış alırken, delegelerden biri, nasıl biri olmalı sorusuna, bağırarak, ‘Rifat başkan gibi’ dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra ise salon neredeyse tamamen boşaldı. Başbakan yardımcısı Ali Babacan ve diğer bakanlar boş salona konuşmak zorunda kaldı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.