SGK’nın Görevleri Nelerdir?

SGK’nın Görevleri Nelerdir?

SGK’nın görevleri 5502 sayılı Kanunun 3. maddesine göre belirlenmiştir:

1- SGK, sosyal güvenliğe ait olan konularda uluslar arası gelişmeleri izler ve değerlendirmeleri yapar.

2- SGK kendi kurumuna bağlı olan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar. Onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirir.

3- SGK, sosyal güvenlik alanında kamu idareleri için iş birliği kurar ve koordinasyonu sağlar. 4- SGK, bazı programları dikkate alarak sosyal güvenlik politikaları uygular. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programlarıdır.

5 – SGK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.

6- SGK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.

7- SGK, bu kanun ile veya başka kanunlar ile kuruma verilen görevleri yerine getirmektir.

8-SGK, kısa vadeli sigorta kolları kapsamında kısa vadeli sigorta kolları ile, uzun vadeli sigortalı kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından ve genel sağlık sigortası kapsamından oluşmaktadır.

Kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalılarımıza ve hak sahiplerine;

a – SGK kapsamında sigortalıya geçici iş görememezlik ödeneği verilmesi,

b- SGK kapsamında sürekli iş görememezlik geliri bağlanması,

c – SGK kapsamında iş kazası sonucu veya meslek hastalığı sonucu hayatını kaybeden sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması,

d- SGK kapsamında cenaze için ödenek ödenmesi,

e- SGK kapsamında annelik sigortası kapsamında bakıldığında emzirme ödeneği,

f – SGK kapsamında erkekler askerlik ve kadınlara doğum borçlanması hakları verilmektedir.

9-Uzun vadeli sigorta kolları kapsamında;

a- SGK kapsamında malullük aylığı,

b – SGK kapsamında yaşlılık aylığı

c- SGK kapsamında yaşlılık sigortası kapsamında bakıldığında toptan ödeme,

ç- SGK kapsamında ölüm aylığı,

d – SGK kapsamında ölüm toptan ödeme,

e- SGK kapsamında ölüm aylığı almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği hakları verilmektedir.

10-SGK Genel Sağlık Sigortası kapsamında;

a-SGK Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere finansmanı sağlayan hizmet ve ürünlerin verilmesi,

b -SGK Genel Sağlık Sigortalıları il hak sahiplerinin hastalıklarından korunması amacı ile ilgili kamu idareleri ile sağlık hizmetleri politikalarının tespitine ve etkin bir şekilde uygulanmasına katkı sağlanması

c -SGK Genel Sağlık Sigortası mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda ulaştırılabilecek her türlü iletişim araçları ile ilgili bilgilendirme hizmetleri verilmektedir.

11-SGK İle Hangi Hizmetlerden Faydalanılabilir?  SGK’nın resmi sitesinde E-SGK uygulaması ile birçok hizmetten faydalanılabilir.

SGK’nın resmi sitesinde yer alan hizmetler şunlardır:

Mosip Bilgi Sistemi,

Kesenek Bilgi Sistemi,

Hak Sahipliği,

E-Bildirge,

E-Hizmetler,

Sms Bilgilendirme,

Evrak takip,

Diğer Uygulamalar,

Kart ile Prim Ödeme,

Tıbbi Malzeme,

E-Hastane,

Hastanenini Seç Doktoruna Ulaş,

E-optik ve E-Eczane.

12- SGK’nın resmi sitesi üzerinden,

SGK maaş bordrosu,

4B maaş hesaplama,

SGK 4A rapor parası,

SGK iş görememezlik sorgulama,

SGK laboratuvar sonuçları,

SGK hizmet dökümü alma,

SGK 4C maaş hesaplama,

SGK 4A maaş hesaplama,

SGK intibak yasası sorgulama,

SGK yetim aylığı sorgulama,

SGK prim ödeme,

SGK yurt dışı borçlanması sorgulaması,

SGK borç ödeme,

SGK gün sorgulama,

SGK danışma hattı,

SGK cenaze ödeneği,

SGK evrak takibi,

SGK 4C evrak takibi ve SGK e-hizmet gibi bir çok hizmetten faydalanabilirsiniz.

SSK ( Sosyal Sigortalar Kurumu ) Sosyal Sigortalar Kurumu yani SSK, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir sosyal güvenlik kurumudur.

Çalışan işe başladığı zaman sigortalı çalışabilmek adına SGK-SSK’ya yani Sosyal Sigortalar Kurumu’na başvurmalıdır.

Sigortasız çalıştırıldığınızda; Sigorta Müdürlüklerine veya Sigorta İl Müdürlüklerine başvurabilir ve çalışmaya başladığınız senenin sonundan itibaren 5 yıl içinde ilgili mecralara yani mahkemelere başvurabilir, haklarınızı savunabilirsiniz.

SGK-SSK’ya bağlı olan vatandaşlar emeklilik başvurularını da kendi kurumu üzerinden yapabilir, bağlı olduğu kurumun haklarından faydalanabilir. Çalışan ve işveren arasında SGK-SSK’nın şartlarını azaltacak bir anlaşma yapılamaz.

SGK-SSK kurumuna bağlı olarak emekli olan bir vatandaş aylık Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri şartı ile tekrardan çalışabilirler.

SSK’nın Amacı Nedir?

Sosyal Sigortalar Kurumu yani SGK-SSK’nın amacı, sosyal sigortacılık ilkelerine bağlı olarak, sigorta risklerine ve istatistiklerine dayalı, adil, etkin ve mali açıdan sürdürülebilir olan modern standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.

SSK’nın Görevleri Nelerdir?

1- SGK-SSK, sosyal güvenlik alanında kamu idareleri için iş birliği kurar ve koordinasyonu sağlar.

2- SGK-SSK, bazı programları dikkate alarak sosyal güvenlik politikaları uygular. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programlarıdır.

3- SGK-SSK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.

4- SGK-SSK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.

5- SGK-SSK, sosyal güvenliğe ait olan konularda uluslar arası gelişmeleri izler ve değerlendirmeleri yapar.

6- SGK-SSK kendi kurumuna bağlı olan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar. Onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirir.

7- SGK-SSK hizmet sunduğu kişilerin hak ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırır.

SSK’ya Bağlı Hizmetlerinizi İnternetten Nasıl Yapabilirsiniz?

Çağımızın getirdiği kolaylıklardan en önemlisi de internettir. İşlemlerinizi, sorgulamalarınızı uzun kuyruklar bekleyerek ilgili mecralardan büyük çabalar sonucunda halletmek yerine internet üzerinden de yapabilirsiniz. İnternette bu işlemleri yapabileceğiniz güvenli sistemler var. Bu güvenli siteleri kullanarak SGK-SSK kurumuna ait olan işlemlerinizi ve hizmetlerinizi de yapabilirsiniz.

SGK-SSK’ya bağlı işlemlerinizden hangilerini internetten yapabilirsiniz?

İnternet üzerinden SSK rapor parası, SSK askerlik borçlanması, SSK gün toplamı, SSK gün dökümü, SSK gösterge tablosu, SSK gecikme zammı hesaplama, SSK rapor ödemesi, SSK randevu alma, SSK evrak takibi, SSK prim tavanı, SSK emekli zammı, SSK intibak sorgulama, SSK emeklilik şartları, SSK prim hesaplama, SSK emeklilik hesaplama, SSK emekli maaşı hesaplama, SSK emeklilik yaşı hesaplama, SSK gün sorgulama ve SSK hizmet dökümü alma gibi birçok hizmeti yapabilirsiniz.

SSK-SGK Sorgulama İşlemlerinden Bazıları: Sigorta Sorgulama: SSK-SGK sigorta sorgulama iki şekilde yapılır.

Birincisi şifresiz SGK’nın resmi sitesi üzerinden E-SGK ile,

ikincisi de e-devlet sistemi ile SSK-SGK sigorta sorgulamadır.

Şifresiz SSK-SGK sigorta sorgulama için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfa da uyruk kısmını seçiniz ve sizden istenilen kimlik bilgilerini giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız. E-Devlet sistemi ile SSK-SGK sigorta sorgulama işleminiz için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. T.C. Kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

SSK-SGK Prim Sorgulama: SSK-SGK prim sorgulama iki şekilde yapılır. Birincisi şifresiz SGK’nın resmi sitesi üzerinden E-SGK ile, ikincisi de E-Devlet sistemi ile SSK-SGK prim sorgulamadır. Şifresiz SSK-SGK prim sorgulama için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfa da uyruk kısmını seçiniz ve sizden istenilen kimlik bilgilerini giriniz. Girdiğini bilgilerden emin olduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan sayfada “Hizmet Bilgisi” daha sonra da “4A Hizmet Bilgisi” kısmına tıklayınız. E-Devlet sistemi ile SSK-SGK prim sorgulama işleminiz için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. T.C. Kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. SSK-SGK Maaş Sorgulama: SSK-SGK maaş sorgulama iki şekilde yapılır. Birincisi şifresiz SGK’nın resmi sitesi üzerinden E-SGK ile, ikincisi de E-Devlet sistemi ile SSK-SGK maaş sorgulamadır. Şifresiz SSK-SGK maaş sorgulama için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfa da uyruk kısmını seçiniz ve sizden istenilen kimlik bilgilerini giriniz. Girdiğini bilgilerden emin olduktan sonra “Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan sayfada “Emekli Aylık Bilgisi” daha sonra da “4A Emekli Aylık Bilgisi” kısmına tıklayınız. E-Devlet sistemi ile SSK-SGK maaş sorgulama işleminiz için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. T.C. Kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

SSK-SGK Gün Sorgulama:

İnternet üzerinden SSK-SGK emeklilik gün sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfa da cinsiyetinizi, doğum tarihinizi, hizmete başlama tarihinizive SSK prim ödeme gün sayınızı giriniz. Hizmete başlama tarihinize stajlık ve çıraklık dönemi çalışmalarınız dahil değildir. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “GÖNDER” butonuna tıklayınız. SSK-SGK gün sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

E-SGM ile SGK İşe Giriş Tarihi Sorgulama Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan bu internet sayfası ile SSK işe giriş tarihi sorgulama işleminizi şifresiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

SSK işe giriş ( SGK işe giriş ) işlemi için yalnızca kimlik bilgileriniz yeterlidir. SSK işe giriş tarihi sorgulama için E-SGM sisteminize gerekli olan bilgilerinizi ( T.C Kimlik no, nüfusa bağlı buunduğunuz il, cilt numarası, doğum yılı ) eksiksiz ve doğru bir şekilde girerek SSK işe giriş tarihi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Daha sonra SGK işe giriş tarihi ( SSK işe giriş )tarihini öğrenmek için sağ tarafta bulunan “ Hizmet Bilgisi “ seçeneğinden “ SSK sigorta koluna bağlı iseniz SGK işe giriş ( SSK işe giriş ) tarihini öğrenmek için “ Hizmet Bilgisi 4A “ , BAĞ-KUR sigorta koluna bağlı iseniz SGK işe giriş ( SSK işe giriş ) tarihini öğrenmek için “ Hizmet Bilgisi 4B “ seçeneklerine tıklamanız yeterli olacaktır. Böylece açılan sayfadan çalıştığınız işlerdeki SGK işe giriş, SSK işe giriş ve işten çıkış tarihlerinizi görebilmeniz mümkündür.

Devlet memurları yani Emekli Sandığı sigorta koluna bağlı olan kişiler SGK işe giriş ve SSK işe giriş tarihi öğrenme işlemlerini buradan gerçekleştiremezler!

E-Devlet ile SGK İşe Giriş Tarihi Sorgulama Devletin geliştirdiği E-Devlet sistemi ile de SGK işe giriş ve SSK işe giriş tarihlerini öğrenebilirsiniz.

Önceki işlemlerden farklı olarak SGK işe giriş ve SSK işe giriş tarihinizi öğrenmek için bu sistem de bir şifreye ihtiyacınız vardır. E-Devlet şifresi denilen bu şifreyi PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında temin edebilirsiniz.

Eğer bir E-Devlet şifreniz varsa ve unuttuysanız yine PTT şubesine gitmeniz ve yeni bir E-Devlet şifresi için başvuruda bulunmanız gerekir. Bu işlem ücreti ise 4 TL dir. Şifrenizi aldıktan sonra T.C Kimlik numaranız ile birlikte SGK işe giriş ve SSK işe giriş tarihini öğrenmek için sisteme girişinizi yapabilirsiniz.

Daha sonra SSK sigorta koluna bağlı iseniz SSK işe giriş ve SGK işe giriş tarihinizi öğrenebilmek için “ 4A hizmet dökümü “ , BAĞ-KUR sigorta koluna bağlı iseniz “ 4B hizmet bilgisi” ve son olarak Emekli Sandığı sigorta koluna bağlı iseniz “ 4C isteğe bağlı ödeme dökümü” seçeneklerinden birini seçerek SSK işe giriş ve SGK işe giriş tarihi sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Açılan sayfada SGK işe giriş ve SSK işe giriş tarihlerinizi öğrenebilirsiniz.

SGK E-BİLDİRGE E-Bildirge uygulaması yine SGK tarafından işverenlerin hizmetine sunulmuş bir uygulamadır. İşveren kişiler bu E-Bildirge uygulaması ile birlikte SGK’ya giderek halledeceği birçok işlemi online olarak gerçekleştirebilme imkanı bulmuştur.

Eskiden işveren kişilerin, çalışanların prim borçlarını ödeyebilmeleri için SGK Merkezleri’ne gitmeleri gerekiyordu. Fakat artık internet üzerinden E-Bildirge uygulaması ile yapacağı birkaç basit işlemle bu işlerini halledebiliyorlar.

İşverenler, SGK E-Bildirge uygulaması ile çalışan kişilerin işlemlerini gerçekleştirebilirler. Şimdi bu E-Bildirge uygulamasına nasıl girebileceğinizi anlatcağız.

SGK E-Bildirge Girişi E-Bildirge uygulamasına giriş yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sayfasını kullanabilirsiniz. SGK’nın resmi sitesinden E-Bildirge uygulamasını bulduktan sonra sizden birtakım bilgiler ( E-Bildirge Kurum kullanıcı adı, E-bildirge sistem şifresi, E-Bildirge işyeri şifresi ) istenecektir.

SGK E-Bildirge girişi için bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gereklidir. Aksi takdire SGK E-Bildirge sistemine girişinizi gerçekleştiremezsiniz. Eğer E-Bildirge sistemine giriş yapabilmek için gerekli olan bu bilgilere sahip değilseniz, bilmiyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek E-Bildirge başvurunda bulunmanız gerekmektedir. E-Bildirge başvurusu için doldurmanız gereken SGK E-Bildirge Formu’nu doldurduktan sonra gerekli yerlere teslim ediniz. Daha sonra SGK E-Bildirge için gerekli olan bilgiler elinize ulaşacaktır. Bu bilgilerle SGK E-Bildirge uygulamasına girişinizi kolaylıkla yapabilir, gereken işlemleri gerçekleştirebilirsiniz

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.