Siyasi partilerde iç denetim ve kurumsal risk yönetimi sistemi nasıl gerçekleşmelidir ?

Denetim sadece şirketlere has bir işlem değildir.Vakıflar ,dernekler,spor klupler,siteler vs sosyal örgütlerde iç denetim yüksek fayda sağlamaktadır.

Peki  siyasi partilerde durum nedir ?

Partiler de oluşan ekonomik faaliyet ve süreçlerin denetlenmesi  o partide kurumsallaşma ve süreklilikte en büyük etkiye sahiptır.İç denetim nasıl gerçekleşir ?

Öncelikle   işe bir iç denetim çalışması ve check up ile işe  başlanır. Siyasi partinin tüm yönetim ve organizasyon sistemi, süreçleri, kaynakları, varlıkları, mevcut kurumsal kültürü, bilgi sistemleri, raporlama ilişkileri ve verimliliği analiz edilir. Bu noktada, bir siyasi partinin oluşturması gereken kurumsal mekanizmaların işlevselliğine de bakılır. Amaç, siyasi partinin genel olarak fotoğrafının çekilmesi ve sorunlu alanların tespitidir. Bu çalışma sonrasında, siyasi partinin tüm unsurları ile karşı karşıya olduğu riskler, çözemediği sorunlar, verimsizlikler ve hatalar tespit edilip, bunlara yönelik öneriler geliştirilmiş olur.

Bu aşama yaklaşık 30-45 gün  sürer.30 gün  sonunda hızlı, maliyet etkin ve ayağı yere basan gerçekçi çözümler üretilir ve uygulamaya alınır. Burada kısa vadeli olarak açıkları kapatmak, seçim başarısına yönelik riskleri ortadan kaldırmak ve seçime kadar başarıyı artıracak önlemleri almak hedeflenir.
İç denetim çalışması, dışarıdan bağımsız bir gözle konulara bakabilecek yetkin danışmanlar ve içeride partiyi iyi tanıyan siyasetçi ve uzmanlarca ortaklaşa bir ekip çalışması ile gerçekleştirilir. Bilgi gizliliği ve hassas konulara karşı, danışmanlar ile oldukça ciddi bilgi gizliliği sözleşmeleri yapılır. Zaten bu tür bir çalışmayı yürütebilecek, siyasi parti süreçleri konusunda tecrübeli danışman sayısı oldukça azdır. Bu alanda kendisini yetiştirmiş bağımsız denetçilerden faydalanmak gereklidir.alışma, siyasi partilerin oy oranlarını %1-2 arasında artıracak bir çalışmadır. Bu çalışma sonrasında, daha organize, kontrollü ve hızlı tepkiler veren bir yönetim ve organizasyon yapısı için gerekli tedbirler alınmış olur.

diğer konumuz da , kurumsal risk yönetimi sisteminin oluşturmaktır.  Bu  süreç daha uzun soluklu ve daha ciddi çaba gerektiren bir sistemdir.

Bu noktada, iç denetim çalışmasının 2015 seçimlerine kadar tamamlanması ve seçimde bunun faydalarının görülmesi mümkündür. Kurumsal risk yönetimi sisteminin ise, 2016 senesi sonuna kadar oluşturulması mümkündür.

Kurumsal risk yönetimi sistemi, bir siyasi partinin iç ortamının analizi, iyileştirilmesi, stratejik yönetim sisteminin oluşturulması, stratejik risklerinin belirlenmesi ve yönetilmesi, iş süreçleri ve organizasyon yapısının tanımlanması, süreçlere yönelik risklerinin tespiti ve tedbir alınması ve her kademede yöneticiler ve teşkilatlar tarafından etkin şekilde izlenmesi için geliştirilecek bir sistemdir.

Siyasi partinin, tüm teşkilatının, ortak bir vizyon ve misyon çerçevesinde, geniş katılım ile belirlenmiş olan amaç ve hedefleri gerçekleştirmesine yönelik disiplinli bir sistematik çerçevesinde, faaliyet göstermesidir. Bu noktada amaç ve hedef belirleme, bu amaç ve hedeflere yönelik riskleri belirleme ve yönetme, parti süreçlerini (faaliyetler) ve teşkilatın çalışmalarının amaç ve hedefler ile uyumunu etkin olarak izleme ve iyileştirme çalışmaları yürütülür.

Kurumsal risk yönetimi, ortak bir metodoloji ve anlayış birliği sağlayarak, tüm parti teşkilatının stratejik amaç ve hedefler ile kendi alanlarındaki amaç ve hedefleri eşgüdüm içinde, hızlı ve verimli yürütmelerini sağlar. İnsanları motive eder. Seçim sürecinde, eksiklerin ve hataların ortadan kalkmasını, tedbirlerin çok önceden alınmasını sağlar.

Kurumsal risk yönetimi sistemi proaktif bir seçim ve siyasi parti yönetimi sağlar.

Kurumsal risk yönetimi sistemi, yazılım çözümleri ile yönetilir ve izlenir. Kurumsal risk yönetimi sistemi oluşturan ve 2019 seçimlerine bu sistem ile girecek bir siyasi partinin oy oranlarını ortalama %5-7 arasında artırması beklenir.

Her iki sistemin de maliyeti oldukça düşüktür. Maliyet-kazanç oranı çok yüksektir. Uygulanmaları kolaydır. Profesyonel bir destek ile kısa sürede sonuç almak mümkün hale gelir.

Kurumsal yönetimin en önemli 2 unsuru etkili iç denetim ve kurumsal risk yönetimidir. Halkımızın giderek daha fazla şeffaflık, adillik, hesap verebilirlik, sorumluluk ve heyecan verici projeler talep ettiği bu dönemde, çağın en önemli iki kurumsal yönetim aracının, siyasi parti tarafından benimsendiği ve uygulandığının duyurulması, seçmen tercihlerinde önemli etki yapar. Özellikle diğer  ülkelerin iktidarları, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, finans piyasaları, medya ve akademik dünyada bu tür bir adım atılması büyük ses getirecektir. Bu da iç denetim ve kurumsal risk yönetimi sistemleri oluşturmanın diğer bir dolaylı faydası olacaktır.

İstanbul da bağımsız denetim şirketi sahibi Muhsin Bilgi ‘siyasilerin ve siyasi partilerin örnek çalışma ve hesap verilebilir ve şeffaf olmanın yolu iç denetimden geçmektedir. ‘

Not:Yukarıdaki  veriler de  Sayın Bertan Kaya beyefendinin  yazısından  faydalanılmıştır. Detaylı bilgiler  www.bertankaya.net  web sitesinde  bulunmaktadır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.