Sporculara Vergi artışı geliyor ? Artık%15 yerine % 35 Vergi verecekler

Türkiyede sporcular sadece %15 Vergi dilimine tabi iken yeni düzenleme ile ücretliler gibi dilimli vergi oranına tabi olacaklar.

Yani % 15  ile  %35 arası vergi oranlarında vergi beyan ederek ödeme yapacaklar .

Mevcut durum  da ülkemiz   futbolculara Avrupa’nın en düşük gelir vergisi uygulayan ikinci ülkesi dir.

Bizde yüzde 15 olan oran, bazı ülkelerde yüzde 57.

Ücretliden kaynaktan kesilen vergi kademeli olarakla %35 leri bulurken milyon tl lere varan gelirlerle sporcular sadece kaynaktan %15   vergi kesintisi yapılıyordu bu denge şimdi değişiyor

Mevcut durum ;  Türkiye, Spor Toto Süper Lig’de forma giyen futbolculara uyguladığı yüzde 15 gelir vergisi oranıyla Litvanya ile birlikte Avrupa’nın en düşük vergi alan ikinci ülkesi. Birinci sırada ise yüzde 10 vergi oranıyla Bulgaristan var. İsveç yüzde 56.9’luk oranla en yüksek vergi uygulayan Avrupa ülkesi olurken, bu ülkeyi yüzde 56.5 ile Portekiz, yüzde 55.6 ile Danimarka izliyor.

Peki  mevcut vergi yasal durum  ;

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, Süper Lig’de oynayan futbolcular yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüplerde oynayanlar yüzde 5 vergi ödüyor.

Yeni vergi değişikliği ne getiriyor ?

Mevcut durum olan  kazançlara bakılmaksızın alınan yüzde 15 gelir vergisi uygulaması sona eriyor ,yerine , ücretlilerde olduğu gibi kazanca göre vergilendirme  geliyor.Eğer kazancınız yasanın belirlediği oranı aştığında  ayrıca gelir vergisi beyannamesi ile beyanda bulunulması gerekecek.

Yani yüksek kazançtan yüksek vergi  oranında vergi alınması hedeflenmekltedir.Böylece  yurt içinde ve yurtdışında sporcu kazançlarının vergilendirilmesindeki

uçurum giderilmiş olacaktır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.