Suistimal ve Yolsuzluklar Benimseniyor mu ? Ortaya çıkmasından mı korkuluyor ?

Toplumda , şirketlerde,derneklerde ,kamuda ve özel de  toplumun her aşamasında giderek  yaygınlaşan  olumsuz kabullenmeler ve benimsenmeler  mevcuttur.Bunlardan biri de suistimal ve yolsuzluklardır.

Peki  yolsuzluk  nedir  ;  Özel amaçlar için özel ve kamu gücünün kötüye kullanılmasıdır. Suistimalde  ise  görev de nam ve hesabına kullanma ve menfaat sağlama    anlamına gelir. Her ikisinde  güven vardır,  emanete hıyanetlik vardır. hata yerine  suistimal edilme vardır.

Bu Güven yetkisi  denetimsiz sahalar doğurmakta ve  zamanla çok daha geniş bir alanlara  yayılmaktadır. Bu  yolsuzluklar yalnızca kamu sektöründe değil, özel sektör  de de yaygınlaşmakta ve benimsenmektedir.

Pazarda yolsuzluğun  yapılma  biçimleri  farklılaşmaktadır.  Bunlar; görevi suistimal etme, rüşvet, bağış, hortumculuk, gasp, ödeme kolaylığı sağlama, dolandırıcılık, hediye ve ağırlama, burs talep etme, içeriden bilgi edinme, komisyon, kara para aklama, baskı altında ticaret yapma, akraba kayırmacılığı   kayırmacılık.,hediyeleşme,kolaylaştırma vergisi ,eş ve çocukların okul ve harcamalarını karşlılama,gizli ortaklık ilişkileri gibi  bunları çoğaltmak mümkündür.

Görevi suistimal  Kamu  ve özel görevlilerinin illegal eylemler yapması; yahut yapmaya hakları olmayan eylemleri yapmaları  ve haksız edinim ve eylemlerde bulunarak menfaat sağlamaktır.

Rüşvet :  Asli görevini yaparken   davranış  değiştirmeye yönelik verilen hediye;  para gibi değerli  ve kıymetli şey lerdir. Bazı yerlerde  buna kolaylaştırma vergisi denilmektedir.Hızlandırma  hediyesi.Örtülü hediye  gibi genel kabul görmüş ifadelerdir..

Bağış: Manevi duygular için   parasal yahut parasal olmayan hediyelerin kişiler tarafından kâr amacı gütmeyen kurumlara verilmesi ,vakıflara,derneklere  kişilere  verilmesidir. Mademki bağış, kâr amacı gütmeyen ve maddi olmayan bir hediyedir, neden o halde bir yolsuzluk  olur .Çünkü kişi menfaati bu yolla sağlanır ve sağlanmaya vesile olunur.

Dolandırıcılık  : Haksız veya hukuka aykırı kazanç sağlamak için kasten yapılan bir aldatmadır. Bir  vazifenin,makamın,işin,görevin  pozisyonun kötüye kullanılması olarak da kabul edilir. Kişi kişiyi,kişi devleti veya kurumları dolandırır ama ya hukuka yansır yada yansımadan  kaybolur gider yada üstü örtülür.Ülkemizde  yaşanmış örnekleri  mevcuttur.

Hediye ve ağırlama : Bir  kişinin işini gördüreceği görevliye  ağırlama,zengim edici veya yakınlarını onure ve zengin edici  haksız kazanç sağlayıcı  hediye verilmesi yolsuzluktur.Çünkü  hediye  verilmesinin altında  haksız kazanç ve    görevini suistimal etme yatar .Niyet halis değildir.Karşılıksız hediyeleşme değildir.

Komisyon  :  Yapılan işlerden belli bir yüzde  veya  etik dışı yardım elde edebilmek maksadıyla kamu ve özel çalışanlara verilen miktardır.Aracılık yapan belli bir yüzde  pazarlığında ve menfaatinde dir.

Kara para aklama  : Amaç  yasal olmayan  meta ve  eşyanın kaçakçılık, esrar, eroin, adam kaçırma gibi illegal yollardan elde edilmiş paranın sanki yasal kaynaklardan geliyormuş gibi görünmesi ve tedavülde olmasıdır.  Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) göre bir yolsuzluk çeşididir. Para ,Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması,  paravan veya hayali şirketler, kumarhane ve gazinolar,  sahte fatura   vs haksız ve kanuna aykırı yollarla  transfer ve kazançlardır. 

Akraba kayırmacılığı:  Aile şirketlerinde çokca rastlanan ve  özel ve Kamuda da çalışan kimselerin kendi aile üyelerine yahut akrabalarına karşı ayrımcılık yapması ve onları kayırması ve koruyup kollamasıdır.İşe  almadan , haksız  terfi ettirme, kamu ihalesi verme, sübvansiyon sağlama  şekillerde meydana gelir.Hepsinde haksız koruma ve kollama ön plandadır.

Kayırmacılık  Başkalarına  karşı kendi tanıdıklarını-dostlarını yakınlarını  kayırma dır . Arkadaş-dindaş mezhep daş ,Akraba kayırmacılığı  gibi şekillenir.

Toplumumuzda  yukarıda sayılanlar mevcut mu mevcut.kabullendik mi ? Hepsi cezasız mı kalıyor ? Yoksa yapanın yanında kar mı kalıyor ?

Tespit edilenler edilmeyenlerin yanında devede kulak mı kalıyor ..

Hile ve yolsuzluk denetim uzmanları uyarıyor toplumu,şirketleri bitirecek  bu yöntemlere karşı bir an önce önlem alınmalıdır. Yoksa  bu toplum çökerse   herkes fatura öder .Önce şahıslar sonra kurumlar en son devlet kaybeder Kaybedeni çok kazananı olmayan döngüdür

Ahlak bozuldu mu  her şey bozulur.

Piyasada şirketlere bu türden hile suistimal ve yolsuzuk denetim şirketleri mevcuttur.

Detaylar için  www.hiledenetimhizmetleri.com  sitesine bakılabilir

 

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.