TEMELİ 1930’LARDA ATILDI , BU YIL İFLAS ETTİ

Uzmanlar uyarıyor

2015 yılı zor bir yıl olacak ve birer birer yaprak dökümü gözüküyor

Bir yaprak dökümü daha

ÇBS Türkiye’nin en eski sanayi kuruluşları arasında. Temelleri 1930’lu yıllara dayanan ÇBS Boya, İstanbul Sanayi Odası’nın 1968’deki ilk ‘En Büyük Sanayi Kuruluşları’ listesinde 49’uncu sırada yer aldı. ÇBS, sonraki yıllarda da listede yer almaya devam etti. 2001 krizinde darboğaza giren ÇBS’nin temelleri ise küçük bir boya malzemeleri satılan dükkânda atıldı. Çavuşoğlu Ailesi tarafından Alibeyköy’de 8 metrekarelik bir dükkanda 1953’te kurulan ÇBS Boya 1989’da Gebze Çayırova’daki entegre tesislerine taşındı. 1995’te halka açılan ÇBS için zorlu süreç 2001 krizinde başladı. Şirket, bir dönem, pazarın yüzde 25’ine hitap ediyordu.

Mahkeme, gruba bağlı 5 şirket için ‘iflas’ kararı verirken, 6 şirket için ise, borca batıklıktan çıktıkları için, daha önce verdiği tedbir taleplerini kaldırdı. Türkiye’nin en büyük boya üreticisisiyken mali zorluğa düşen ÇBS Grubu’nun, 5 yıl önce iflas erteleme talebi ile gittiği mahkemeden karar çıktı

Mahkeme, 5 şirketin borca batık durumda olduğunu, bu şirketlerin ayağa kaldırılamayacağına hükmederek iflasına karar verdi. Bilirkişi raporu doğrultusunda iflasına karar verilen şirketler şunlar: ÇBS Oto Boya Sistemleri, ÇBS Pazarlama ve Boya Yatırımı, Renk Sigorta Acenteliği, İnce Mürekkepler Üretim ve Pazarlama ile Ofset Mürekkepler Üretim ve Pazarlama A.Ş.

Mahkeme, aynı talepler başvuru yapılan 6 şirket için ise verdiği tedbir kararlarını kaldırdı. Mahkeme bu şirketlerin borca batık konumdan çıktıklarına işaret ederek iflas erteleme talebinin reddine karar verdi. Mali yapıları düzeldiği için tedbir kararları kaldırılan şirketler ise şunlar: ÇBS Boya Kimya San. Ve Tic. A.Ş., ÇBS Holding A.Ş. ÇBS Printaş Oto Boya ve Gereçleri San. A.Ş., ÇBS Oto Boyaları San. Ve Tic. A.Ş. , Mikrotaş Mikronize Tozlar San. A.Ş., Renk Araç Kiralama ve Turistik Hizmetler San. Ve Tic. A.Ş.

Markalar ve şirketler teker teker acı son ile karşılaşmalarında iç denetimin eksiklikleri gözlenmektedir.Bazı firmalar hakkında suistimaller ve hileler yapıldığı söylentileri yapılmaktadır.Her şeyden önce şirketlerin bu durumla karşılaşmadan önce check up yaptırmaları ve ön görmeleri gereklidir.

Sağlıklı şirket için sağlıklı yaşam şarttır.Sağlıklı Yaşam içinde   denetim  gereklidir.

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.