TOBB Kıbrıs’ta tarihi anlara tanık oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ilk defa Yunanistan ve Türkiye’den odalar Kıbrıs konusunda konuşmak için bir araya geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Sadece bu bile Kıbrıs görüşmelerinden ne kadar umutlu olduğumuzun bir göstergesidir.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Ticaret Odası (KEVE) ve Yunanistan Ticaret Odaları Birliği yönetim kadroları yarın Kıbrıs’taki ara bölgede bir araya geldi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, KEVE Başkanı Phidias Pilides, KTTO Başkanı Fikri Toros ile Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos Ara Bölge’de Chateau Status Restoran’ta basın toplantısı düzenledi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, tarihi bir ana şahitlik edildiğini ifade etti. Türkiye ve Yunanistan’dan ticaret odalarının Kıbrıs konusunu konuşmak için ilk defa bir araya geldiğini kaydetti.

“KIBRIS GÖRÜŞMELERİNDEN NE KADAR UMUTLU OLDUĞUMUZU GÖSTERİR”

“Sadece bu bile Kıbrıs görüşmelerinden ne kadar umutlu olduğumuzun bir göstergesidir.” diyen Hisarcıklıoğlu, “Öncelikle Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’na bizi buraya çağırdıkları için teşekkür ediyorum. Yunan Odalar Birliği Başkanı Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, ile birlikte bu sürece elimizden gelen desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Burada olmaktan büyük gurur duyduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Umarım bugün attığımız adım iş dünyası arasında oyunun kurallarını değiştiren bir diyalog mekanizması oluşmasını sağlar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu süreci sonuna kadar destekliyoruz.” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA METNİNE DESTEK

Okunan açıklamada, odalar liderler tarafından imzalanan ortak açıklama metnine destek verdiklerini kaydetti. Çözümün ada ekonomisine önemli katkılar sağlayacağının belirtildiği açıklamada, Kıbrıslı Türkler ile Rumların refah ve zenginliğini artıracağına inandıkları aktarıldı.

Ortak açıklamada, “Odalar ayrıca kapsamlı çözümün tüm bölgeye özellikle demokratik değerler, insan hakları ve temel özgürlüklerin hakim olduğu refah içinde ortak bir geleceğin sağlandığı genişlemiş bir Avrupa Birliği içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin de yer alacağı coğrafyada önemli yararlar sağlayacağına inanmaktadırlar.” denildi.

Statükonun kabul edilebilir olmadığı kaydedilen açıklamada, çözümsüzlüğün devamının tüm taraflar için olumsuz sonuçlar doğuracağı, bu çerçevede odaların sürece katkı yapma ve siyasi liderlikleri çabalarına destek olma yönünde kararlı olduğu vurgulandı.

“ODALAR ÇÖZÜM FIRSATININ KAÇMAMASI İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAK”

Odaların olumlu bir atmosferin yaratılması ve güven artıran önlemlerin uygulanmasına katkı kalmakla kalmayıp, ekonomik ve ticari işbirliğinin önünün açılmasına katkı sağlayabileceği de ifade edilen açıklamada, “Önümüzde Kıbrıs sorununu doğru şekilde çözmek için büyük bir fırsat vardır. Odalar bu fırsatın kaçırılmaması için ellerinden geleni yapacaktır.” ifadelerine yer verildi.

“Lefkoşa Ekonomi Formu” olarak isimlendirilen grubun 14 Eylül’de İstanbul’da yeniden bir araya geleceği, bu toplantı öncesinde odaların amaca yönelik inisiyatifler geliştireceği ve bunların İstanbul’da ortak bir karara bağlandıktan sonra ilgililere iletileceği de belirtildi.

MICHALOS: BUGÜN TARİHİ BİR AN YAŞANDI

Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos da tarihi bir an yaşandığını belirtti ve bu ana tanıklık edenlere teşekkür etti.

Ortak açıklamanın bir kısmını tekrar okuyan Michalos, çözümün ada ekonomisine önemli faydalar sağlayacağı, refah ve zenginliği artıracağını kaydetti, kapsamlı çözümün tüm bölgeye özellikle de içinde Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’ın yer alacağı AB’a önemli yararlar sağlayacağını kaydetti.

Michalos belirledikleri hedeflerin yerine gelmesi için çaba sarf edeceklerini de dile getirdi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.