Türkiye-Almanya teknoloji işbirliği

Türk-Alman Enerji ve Çevre Teknolojileri Konferansı çerçevesinde iki ülke arasında yeni teknolojiler geliştirmeyi öngören anlaşma imzalandı.
Anlaşma, Teknopark İstanbul ile Avrupa’nın en büyük teknoparkı olan Adlershof arasında gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ev sahipliği yaptığı konferans, Berlin Eyaleti Ekonomi Teknoloji ve Bilim Bakanlığı, Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) ve Berlin-Brandenburg Energy Network (BEN) tarafından düzenlendi.

Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla İstanbul’da Türk-Alman Enerji ve Çevre Teknolojileri Konferansı gerçekleştirildi. Konferans çerçevesinde iki ülke arasında yeni teknolojiler geliştirmeyi öngören bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, Teknopark İstanbul ile Avrupa’nın en büyük teknoparkı olan Berlin’deki Adlershof arasında gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ev sahipliğinde gerçekleşen ve Berlin Eyaleti Ekonomi Teknoloji ve Bilim Bakanlığı, Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (BUV) ve BerlinBrandenburg Energy Network (BEN) tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansa Berlin Eyaleti Ekonomi, Teknoloji ve Bilim Bakanı Cornelia Yzer de katıldı.

Berlin’in dijital ekonominin merkezi haline geldiğine dikkat çeken senatör Yzer, kentte bilişim alanında her yıl 40 binden fazla şirket kurulduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji alanında lider olmak istediklerini belirten Yzer, Türkiye’nin de yenilebilir enerjide sektöründeki payını yükseltmek istediğini vurguladı.

Yzer şöyle konuştu: “Özellikle güneş, Türkiye’nin enerji ihtiyacı açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bu kaynakların en iyi şekilde kullanılması ve geliştirilmesi için elimizdeki bilgi birikimini paylaşmaya hazırız. Biz yenilenebilir enerji alanında 11 milyar Euro’dan fazla ciro elde ediyoruz. Teknopark İstanbul ile gücümüzü birleştirerek daha da büyüyebiliriz.”

Adlershof Teknoloji Parkı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Peer Ambree Wista ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. Turgut Şenol arasında imzalanan anlaşma ile enerji başta olmak üzere sağlık, nano teknoloji gibi alanlarda yeni teknolojiler geliştirmek ve yeni pazarlara açılmak hedefleniyor. Türk Alman Enerji ve Çevre Teknolojileri Konferansı’nın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan, enerji politikalarının dünyanın halen öncelikli konusu olduğunu söyledi.

Ceylan, enerji politikalarının dünyanın halen öncelikli konusu olduğunu söyledi. Ceylan, enerji ağının geliştirilmesinin gelecek için önem taşıdığına dikkat çekti.

Türkiye’nin artan enerji talebi ve arz güvenliğini dengeli dağıtım ve rekabetçi fiyatlarla karşılaması gerektiğinin altını çizen Ceylan, “Türkiye enerjisini ağırlıklı olarak termik ve hidroelektrik santrallerinden elde ediyor. AB ülkelerinden en büyük farkımız, rüzgar ve güneş enerjisinde onlarla aynı gelişimi gösterememek oldu. Gerek AB gerekse dünyanın ekonomi politikalarına yön veren ülkelerinden biri olan Almanya, yenilenebilir enerjide rol model olarak karşımızda duruyor.” diye konuştu.

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. Turgut Şenol, halen 70 bin metrekare alanda 100 şirkete ev sahipliği yaptıklarını ve 2 bin 500 çalışan ile 500 milyon dolar katma değer oluşturduklarını söyledi.

Gelecek 10 yılda Avrupa’nın en büyük üçüncü teknoloji merkezi olacaklarını vurgulayan Şenol, “Kısa sürede dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden SAP dünyadaki ikinci büyük teknoparkını İstanbul’da açıyor. Almanya’dan telekomünikasyon ve beyaz eşya şirketleri Teknopark İstanbul’da yer almak istiyor. Yaptığımız mutabakat da bu başarımıza ivme katacak. Gelecek 10 yılda bin şirket, 500 kuluçka şirketi ve 30 bin çalışan ile 10 milyar dolarlık ilave katma değer oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

Adlershof’un Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Peer Ambree Wista ise, “Şu sıralar büyük çaplı akülerde enerji depolanması yeni bir teknoloji. Teknopark İstanbul ile işbirliğinde bu tür konuları öncelikli olarak ele alacağız. Birlikte yeni pazarlara girmek mümkün olacak.” ifadesini kullandı.

İKİ ÜLKENİN İŞBİRLİĞİNE KATKIDA BULUNMAKTAN MEMNUNUZ

BUV Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hakan Elmacı ise, Türkiye ile Almanya arasında yürüttükleri enerji alanındaki çalışmaları 2011 yılından itibaren yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Bu çalışmaların somut projelere dönüşmesinin hem işbirliklerinin çoğaltılabilmesi hem de sürdürülebilir olması açısından önem taşıdığını dile getiren Elmacı, “Enerji forumları, çalıştaylar, ticari geziler ve iş forumlarında şirketler arasında oluşan işbirliklerinin yanı sıra bilim dünyasının özellikle teknoloji transferi endeksli işbirliğine katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Dr. Elmacı ayrıca, bu işbirliklerinin iki ülke şirketlerinin üçüncü ülkelerde işbirliğine yönelmesi açısından da önemli bir zemin oluşturduğunun altını çizdi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.