YABANCILAR GSS Primi Ödeyecekler mi ? Zorunluluk Var mı ? İsteğe Bağlı mı ?

Türkiye’de yaşayan  tüm T.C kimliğine sahip  18 yaşını doldurmuş herkes eğer ana-baba veya herhangi bir sigorta kolundan fayadalanmıyorlarsa GSS primine tabidirler.Peki Türkiyede yaşayan yabancılara bu zorunluluk var mı ?  Türkiyede yaşayan tüm yabancılara ilk yıl zorunlu değildir. Bir yıl sonunda isterlerse gelir testi  yaptırıp GSS primi ödeyip sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. 29/05/201 3 Tarihine kadar zorunluluk mevcuttu. Yapılan değişiklikle bu zorunluluk  isteğe bağlı olarak değiştirildi. Böylece 1 yılı aşkın oturumu olanlar başkaca ssk -bağkur  gibi prim ödemiyorlarsa GSS priminde isteğe bağlı olarak tamamen kendi  istekleri ile prim ödeyip genel sağlıktan faydalanabilirler.Prim ödendiğinde eş ve çocukları da sağlık hizmetinden faydalanabilirler.

Oturma izni almış ve yabancı ülkede  sigortası olmayan kişiler  SSK-Bağkur statüsünde olmayanlar en yakın , ikametlerinin bulunduğu ilçede Kaymakamlıklara müracat edip genel gelir testi yaptımaları ve SGK  kurumuna  GSS için müracat etmeleri  gereklidir. Böylece prim ödediklerinde ailecek sağlıktan yararlanabilirler.

Peki yabancı öğrencilerde durum nedir  ?

Öğrenci kayıt yaptırdığı andan başlamak kaydıyla ilk üç ayda SGK kayıt yaptırması ve en alt düzeyden prim ödemek kaydıyla genel sağlık sigortasından  faydalanabilir. Eğer ilk 3 ayda SGK kurumuna kayıt yaptırmaz ise  süreyi kaçırmış sayılırlar  ve  süreyi kaçıranlar genel sağlık sigortasından  eğitim dönemleri boyunca faydalanamazlar. Öğrencilerin bu ince noktayı   ve  ilk 3 aylık süreyi  kaçırmamaları gereklidir.

 

 

 

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.