Yeni Tüketici Kanunu ile konut alıcıları kazanacak

6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu iki gün sonra 28 Mayısta yürürlüğe giriyor.

Kanunda tüketicileri yakından ilgilendiren önemli değişiklikler bulunuyor. Bunlardan biride inşaat- konut sektörüyle ilgili yapılan yasal düzenlemeler. Yapılan değişiklikler uygulamaya geçtiği anda maketten konut satışlarında yaşanan mağduriyetleri de önlemiş olacak. Buradaki önemli nokta konut alacak olanların haklarını iyi bilmesi, sorguluyor olması.

Bu noktada en etkin denetimi konut alacak olan vatandaşlarımız yapacaktır diye düşünüyorum. Nitekim en fazla mağdur olan onlar oldu bugüne kadar. İnşaat devam ederken yaşanan iflaslar, inşaatı yarım bırakıp ortadan kaybolan müteahhitler yüzünden evine kavuşamayan vatandaşlarımızın sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Denetim sisteminin yeteri kadar çalışmadığınıda düşünürsek bizlere ve alıcılara daha çok iş düşüyor.
Konut kredisi kullananların en fazla şikayet ettiği konulardan biri kredisini erken kapatmak istediği zaman bankanın aldığı yüzde 2 erken kapama cezası idi. Yeni düzenleme ile kredinin vadesi 36 aydan az ise erken kapama cezası yüzde 1 olarak, 36 aydan fazla ise yüzde iki olarak hesaplanacak. Her ne kadar kredi vadesi azalmaya yakın bankanın aldığı faiz oranı düşüyor olsa bile bu noktada yüzde 1 lik bir avantaj tüketiciye sağlanmış oluyor.
En önemli değişikliklerden bir tanesi, yeni kanunla beraber konut alımlarında tüketici 14 gün içinde geçerli bir sebep olmaksızın cayma hakkını kullanabilecek. Konut, kredi kullanılarak alınıyor ise kredi cayma süresi sonunda devreye girecek ve gerek satıcı gerek banka herhangi bir masraf tüketiciden isteyemeyecek.

Konut alıcısı sözleşme yapıp ilk 14 günlük cayma hakkını aşmış olsa bile herhangi bir sebep göstermekssizin konutun teslim zamanına kadar vazgeçebilecek.
Konut teslimi ise kat irtifakına konu olan konutun kat mülkiyetine geçmiş olması ve kullanım hakkının alıcıya teslim edilmesi ile gerçekleşmiş olacaktır. Ancak bu durumda satıcı tüketiciden yüzde 2 tazminat ve diğer masraf kalemlerini isteme hakkına sahiptir.

Konut teslimine kadar mücbir sebeplerden dolayı cayma durumunda tüketici hiç bir bedel ödemeyecek…
Konut alıcısının uzun süreli işsiz kalarak taksitlerini ödeyememesi, satıcının verdiği taahhütleri yapmaması, tüketicinin ölmesi, mevcut sözleşmenin yerine başka bir alıcıyla yeni bir taksitle satış sözleşmesi önerinin satıcı tarafından kabul edilmemesi nedeniyle sözleşmeden dönülmesi durumunda, iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, sözleşmeden dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içerisinde geri verilir ve tüketiciden her hangi bir bedel istenmeyecek.

Yeni düzenlemeler içeren Tüketici Kanunu ile inşaat firmaları sattıktan sonra ki aşamada hem müşteri memnuniyetini takip edecek duruma geldi hem de işleri eksik yaptığında bilecek ki tüketici cayma hakkını her zaman kullanma durumu var.

Diğer önemli başlıklar:
Maketten konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.
Satıcı tüketicilere verilen tanıtım broşürleri ile gazete, televizyon, internet sayfası ve benzeri mecralarda yapılan tanıtımlarda fiyat bilgisine yer vermesi durumunda bağımsız bölüm net kullanım alanını da göstermelidir. Projede yapılan değişikliklerden dolayı cayma hakkını kullanmak isteyen tüketiciden konut satışı dolayısıyla oluşacak vergi, harç, tazminat gibi hiç bir isim adı altında masraf da istenmeyecek.
Müteahhit konut adedi otuzun üzerinde olan projeler için, bina tamamlama sigortası,banka teminat mektubu, hak ediş usulünü ya da bağlı kredi (konut kredisi) seçeneklerinden birini teminat olarak yaptırmak zorundadır.
İnşaat firmaları yapı ruhsatı almadan ön ödemeli konut satışı yapamayacaklar. Noterden yapılacak satış vaadi sözleşmesi ile maketten satılan konut satışı tapuya şerh edilmesi yeni yasa ile zorunlu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.