Aile şirketlerinde Zamanı gelen ayrılmasını bilmeli

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, şirketlerde geleceğin planlanmasının çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Ne yapıp edip, 5,10 ve 25 yıllık planlar yapmalı ve uygulamaya koymalıyız. İstatistiklere göre bunu sadece aile şirketlerinin yüzde 16’sı başarabiliyor” dedi.
Aile bireylerinin eğitimin çok önemli olduğunun altını çizen Konukoğlu, “Diğer eğitimlerden farklı olarak 5-6 yaşından itibaren çocuklanmızı her fırsatta şirkete getirir, iş ortamını teneffüs Şirket yönetimindeki temel ilkenin “güçlerin dengelenmesi” olduğunu kaydeden Konukoğlu, şirketteki olmazsa olmazlarım, “Şirkete, ortak değerlere, ilke ve inançlara sahip çıkmak. Güç ve otoriteyi paylaşmak.
Çünkü, kontrolsüz güç, güç değildir. Adil davranmak, fedakar olmak.
Şeffaflık ilkesinden vazgeçmemek. Güven duygusunu mutlaka sağlamak.
Sorgulanabilir olmak” sözleri ile paylaştı. Şirketlerde görev suresine değinen Konukoğlu, iyi bir yönetici, yönetim kurulu üyesi ve başkanının iki günde hazırlanamayacağım belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bizden sonraki nesilleri yetiştirmek zorundayız Grup içerisinde mutlaka bir yaş sımn olmalı.
Zamanı gelen ayrılmasını bilmeli. Çünkü, insan yaşlandıkça hırsı da azalıyor, hızı da.
Bayrak teslimi süreci akşamdan sabaha değil, yıllar öncesinden planlanarak başlatılmalı. Örneğin, Abdulkadir ağabeyim, 65 yaşında görevden aynlacağını 15 yıl önce açıkladı.
Süreci buna göre yönettik. Şirketlerin yüzde 60’ının iyi bir görev devri planlaması yapılmadığı için battığı, zengin baba, soylu evlat, yoksul torun süremin yaşandığı unutulmamalı” şeklinde konuştu.

YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

Yönetim kurulu toplantılannın nasıl olması gerektiğine değinen Konukoğlu, şu önerilerde bulundu: “Yönetimde herkes serbestçe fikrini söyleyebilmeli. Oylamada çoğunluk yeterli olmamalı.
Başkamn oyu 2 değil, yanm olmalı. ‘Ben dememiş miydim’ cümlesi asla telaffuz edilmemeli Herkes hata yapar.
Önemli olan bunlardan alınan dersler sonucu edinilen tecrübe. Yönetim kurulunda üye sayısına limit getirilmeli.
Birlikten kuvvet doğar. Ortaklığın devamı için ortak akıl gerekir.
Bencilliği yenmek kolay olmasa da ben değil, biz duygusu var olmalı. Yönetim kurulu üyeleri fedakarlık yapmalı.
Geleceğe umutla bakmak için olumsuz düşüncelerden uzaklaşılmalı. Olumsuzlukların konuşulmasının ardından, olumlulara 3 kat daha fazla zaman ayrılmalı.

Aile şirketlerinde 2.ve 3. nesle geçmesinde kurumsallaşma-profesyonellerden yararlanma ve  kurumsal anayasaların katkıları yüksektir

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.