Asgari Geçim İndirimi ‘AGİ’ hakkında bilinmeyenler

Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına;
1. Mükellefin kendisi için % 50’si
2. Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u
3. Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için % 10’u
4. Diğer çocuklar için % 5’i
olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak tutarın, Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan Gelir Vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranla çarpılması sonucu bulunacak indirim tutarının 1/12’sinin aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilmesi suretiyle bulunacaktır.
a- Asgari geçim indirimi tutarının, ücretlinin aylık hesaplanan vergisinden fazla olması halinde, fazlası dikkate alınmayacaktır.
b- Asgari geçim indiriminden, ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler de yararlanabilecektir.
c- Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.
d- Ücretlinin faydalanacağı azami indirim tutarı, elde ettiği ücret geliri üzerinden hesaplanan gelir vergisi ile sınırlı olduğundan, mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde ücretliye herhangi bir iade yapılmayacaktır.

Onsekiz yaşını doldurmuş çocuklardan öğrenimi sona erenler, öğrenimin sona erdiği ayı takip eden aydan itibaren anne veya babasının asgari geçim indirimi hesabında dikkate alınmayacaklardır.
a- Yıl içinde işyeri veya işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam edeceklerdir.
b- 04.04.2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak Gelir Vergisi Kanununa dahil  olup 01.01.2008 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanmak üzere yürürlüğe giren “Asgarî Geçim İndirimi” uygulamasının ayrıntıları 265 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ortaya konmuş bulunuyor. Kanunda olmayan, Bakanlar Kurulu kararıyla da öngörülmemiş bir üst sınır ortaya koymaktadır.
c- Söz konusu üst sınır olarak asgarî geçim indiriminin yıllık tutarının, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacağı kuralı getirilmiş bulunmaktadır. Tebliğe göre oransal üst sınır %85 dir.
d- Kanuna göre asgarî geçim indirimine esas tutarın asgarî ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması koşuluyla Tebliğe göre yıllık asgari geçim indirimi tutarının asgarî ücretten kesilen yıllık gelir vergisinden fazla olmama koşulu aynı sonuçları getirmiyor. Asgarî ücretten kesilen %14 SGK işçi payı ile %1 işsizlik sigortası işçi payı zaten vergiden muaf bulunmasına rağmen üst sınır bulunmaktadır.
2016 yılı için bir kişinin alacağı Aylık maksimum AGİ miktarı 209,99 TL dir

Asgari Geçim İndirimi
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2016 YILI HESAPLANMASI
ÜCRETLİNİN MEDENİ DURUMU
AYLIK TUTAR
– BEKAR-123,53 TL
– EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN-148,23 TL
– EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 1 ÇOCUKLU-166,76 TL
– EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 2 ÇOCUKLU-185,29 TL
– EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 3 ÇOCUKLU-209,99 TL
EVLİ EŞİ ÇALIŞAN-123,53 TL
EVLİ EŞİ ÇALIŞAN 1 ÇOCUKLU-142,05 TL
EVLİ EŞİ ÇALIŞAN 2 ÇOCUKLU-160,58 TL
EVLİ EŞİ ÇALIŞAN 3 ÇOCUKLU-185,29 TL
EVLİ EŞİ ÇALIŞAN 4 ÇOCUKLU-197,64 TL
EVLİ EŞİ ÇALIŞAN 5 ÇOCUKLU-209,99 TL

Yeni Yılda AGİ Yukarıdaki  şekild ehesaplanacak ve ödenecektir.

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

4 Responses

  1. Avatar Anonim dedi ki:

    Muhsin bey 2010 yılından beri İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde bulunan bir firmada çalışmaktayım.işe ilk başladıgım dönem insan kaynakları tarafından serbest bölgede olduğumuzdan dolayı AGİ hakkından yararlanamadığımız söylendi.Biz her yıl toplantılarda fabrika müdürü dahil olmak üzere bütün yöneticilere AGİ almak gibi bir durumumuz varsa biz istiyoruz diye söylendi.Bize her defasında serbest bölge çalışanlarına AGİ verilmiyor diye söylenerek başlarından savdılar.Şimdi biz maduriyetimizi gidermek için hangi merciye başvuruda bulunmamız gerekiyor.Bununla ilgili bize yardımcı olmanızı rica ederim.

    • Muhsin Bilgi Muhsin Bilgi dedi ki:

      Saygıdeğer kardeşim;
      serbest bölgelerde vergi oluşmadığı için AGİ ödemesi tahakkuk etmez.Başka anlatımla Serbest bölgeler vergisiz alanlardır.Çalışanlardan Gelir vergisi kesintisi gerçekleşmediği için işçiye AGİ ödemesi de gerçekleşmez saygılar

  2. Avatar Ferhat dedi ki:

    Merhabalar, 1300 tl maas alıyorum extra agi tutarını almam gerekiyor mu yoksa agi içinde mi

    • Muhsin Bilgi Muhsin Bilgi dedi ki:

      Sayın
      Ferhat Beyefendi;
      aylık 2016 yılı için 1300 TL alıyorsanız,maaşınızın içinde AGİ ödemeniz dahildir.Asgari ücret brüt 1647 tl net 1176 tl dir Agi :124 tl olmak uzere toplam 1300 tl asgari ücret ödemesidir.
      1300 tl ücretinizin içinde agi olduğundan eksre agi ödenmez.
      Eğer ücretinizin net kısmı asgari ücretin üstünde ise 1300 tl nin üzerinde agi değerlendirilir.Esas olan maaşınızın brüt kısmıdır.Brüt yüksek ise net maaşınız yüksek demektir.Brüt 1647 tl yani asgari brüt tutar ise net ücret agi dahil 1300 tl dir
      bilginize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.