Bağımsız Denetimde KAMU GÖZETİM KURUMU

Yeni TTK ile muhasebe denetim d eyeni bir düzenleme yapan  kuurm geldi.Şirketleri sertifikalı ve uzman  profesyoneller denetleyecek  .Raporlar vergi için değil bilgi için hazırlanacak .Peki Kamu Gözetim Kurumu bu alanda neler yaptı ve düzenlemeler ve finansal tablolar gerçeğe uygun duruma getirirlecek ve piyasa aktörlerine doğru tablolar sunulmasua

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, kamu yararını ilgilendiren kuruluşların bireysel ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS), diğer işletmelerin finansal tablolarının hazırlanmasında ise yürürlükteki mevzuatın uygulanmasına karar verdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kurul kararlarına göre, 2014 yılı finansal tablolarının hazırlanması ve sunumuna ilişkin ilave hususlar belirlendi. Bu kapsamda, Ab uygulamaları da dikkate alınarak, genel olarak kamu yararını ilgilendiren kuruluşların bireysel ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında TMS’lerin, diğer işletmelerin finansal tablolarının hazırlanmasında ise yürürlükteki mevzuatın uygulanması kararlaştırıldı. TMS uygulamasının kapsamında bulunmayan kuruluşlar ise finansal tablolarının hazırlanmasında isteğe bağlı olarak TMS’leri uygulayabilecekler.

Karar kapsamında, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine göre hazırlanan finansal tabloları “gerçeğe uygun sunuma” yaklaştırabilmek amacıyla uygulanacak ilave hususlar da tespit edildi.

Söz konusu ilave hususlar, bağımsız denetime tabi olan ancak TMS’leri uygulamayan şirketler tarafından 2014 yılında başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tabloların hazırlanmasında uygulanacak.

Düzenlemede; hazırlanacak finansal tablolara, reeskont işlemlerine, amortisman uygulamalarına, değer düşüklüğü hesaplamalarına, kıdem tazminatı yükümlülüklerine, konsolide finansal tablolara ve karşılaştırmalı olarak sunulan geçmiş dönem finansal tablolarına ilişkin ilave hususlara yer verildi.

Ab 2013 Muhasebe Direktifi’yle uyumlu yerel raporlama çerçevesinin ise gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

Bu arada, bağımsız denetçi kimliği, bağımsız denetçi belgesi, bağımsız denetim kuruluşu belgesi ve bağımsız denetçilik sınavı (her bir alan) ve bağımsız denetçi mühür ücreti değiştirilmedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.