BESAŞ için acı son !

İzmir’deki bakkal esnafının yaklaşık 9 yıl önce hipermarketlere karşı mücadele etmek için kurduğu çok ortaklı BESAŞ’ın(Birleşik Esnaf Sanatkarlar Gıda Temizlik ve Tekel Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.)sonu iflas oldu. 2010 yılında borca batık olduğu gerekçesiyle iflas erteleme talebinde bulunan BESAŞ’ta mahkeme iflas yönünde karar aldı. İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi, 6 Haziran 2014 tarihinde verdiği karar ile BESAŞ’ın iflas erteleme talebini kabul etmeyerek, şirketin iflasına karar verdi.

Mahkeme kararı BESAŞ tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) iletildi. SPK Başkanlığı’na yazılan yazıda, “İflas erteleme kapsamında faaliyet gösteren şirketimiz için İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesince 6 Haziran 2014 tarih ve 2013/380 esas sayılı karar ile şirketin iflasına karar verilmiştir” denildi.

RAKI YARAMADI

BESAŞ, 1995 yılında, 15 ortak ve 295 YTL sermaye ile Buca Esnaf ve Sanatkarlar Odası öncülüğünde, Esnaf Teşkilatlarının ve Tekel Bayilerinin ortaklığında, esnafın sorunlarını çözmek ve ekonomiye hak ettiği ağırlığı koymasına yardımcı olmak amacı ile İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve İzmir’ de kurulu diğer Esnaf Odalarının da desteğini alarak kuruldu. 2007 yılında sermayesini 15 milyon liraya, ortak sayısını 500 ün üstüne çıkaran şirket, mağazalarında bakkal esnafına toptan gıda ve tüketim maddelerini ucuz temin etti. 2003 yılında ortağı olduğu TÜTSAB şirketi aracılığıyla Tekel’in rakı bölümünün özelleştirmesine katılan şirket, 292 milyon dolar teklifle ihaleyi kazanan konsorsiyumda yer almıştı. Tekel Rakı daha sonra 810 milyon dolara Amerikalıların sahibi olduğu Mey İçki’ye satılmıştı. Ancak bir süre sonra firmanın mali bünyesi bozulmaya başladı. Şirket yöneticileri ve daha sonra ortak olan bazı şahıslar, şirkette hisse operasyonlarına girişti. BESAŞ, 2010 yılında borca batık olduğu gerekçesiyle iflas erteleme talebinde bulundu. Ancak mahkeme 4 yıllık dava sürecinde iflas yönünde karar verdi.

Şirketler bu acı sona yaklaşmadan önce fizibilitelerini ve gerçekçi denetimler yaptırması  bozulan mali tablolarda dengelemek için ne kadar şart olduğu  ortaya çıktı. Türkiye de şirketler  çalışırken  kaybetmektedir. Şirket faaliyetlerinde  suiistimal denetimleri ,buharlaşan  kalemler  hissedilmeden kanser hücresi gibi  bünyeyi içten içe kemiriyor. Baştan iyi niyetler ile  kurulan çoklu ortaklı şirketler  uzun vadeli  ömürleri olmayışının temel  sebebi  özel açıklayıcı ve HİLE SUİSTİMAL YOLSUZLUK denetimlerinden yoksun oluşudur. Şeffaf ve hesap verilebilir yönetimler çoklu ortaklıklar için şarttır

Bir kez daha İflas eden şirketlere bir şirket daha eklenmiş ve ekonomik değerler  heba edilmiş oldu

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.