Beyaz Eşyada ÖTV İndirimi GELİYOR !

Maliye Bakanı Mehmet Simsek, cari açıgı düsürme çabalarına paralel olarak enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalardaki ÖTV’yi aşağı çekmek amacıyla bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Açıklamanın sektöre ve borsadaki şirketlere etkisini değerlendiren İş Yatırım şu değerlendirmelerde bulundu:

”Halihazırda beyaz eşyalardaki ÖTV oranı %6,7’dir. Vergi oranında yapılan muhtemel indirimin toplam satısların 2/3’ü olarak tahmin edilen yenileme alımlarına olumlu etki etmesini bekliyoruz.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü geçen yıl 6.5 milyon adet beyaz eşya satıldığını ancak bu yıl satışlarda %7 oranında bir düşüş yaşandığını ve beyaz eşyaya yapılacak ÖTV indirimi sayesinde yıl sonu satış adedinin geçen yılki seviyeye çıkabileceğini ifade etti. Bakanlık, vergi avantajıyla konutlarda enerji tüketim hızını azaltmayı hedefliyor. Tüketiminden en büyük payı alan beyaz eşya ürünü ise buzdolabı. Yapılan araştırmalara göre evlerde kullanılan 24 milyon buzdolabından yaklaşık 15 milyonu enerji verimliliği düşük modellerden oluşuyor. Bu buzdolaplarının A+ veya A++ modellerle değiştirilmesi, sırasıyla Keban (6 milar kWh) veya Atatürk (8.9 milyar kWh) barajlarının toplam üretimi kadar enerji tasarrufu sağlayabiliyor.

Haberin Arçelik ve Vestel Beyaz Esya gibi beyaz esya üreticileri için olumlu olduğunu düsünüyoruz.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.