Bilgi Suistimali veya Piyasa Dolandırıcılığı Hakkında Bildirim Yükümlülüğü

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) piyasa şantajcılarına karşı uygulanacak tedbirleri güncelledi. Piyasa dolandırıcılığı suçları hakkında bildirim yükümlülüğü getiren tebliğ 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, yatırım kuruluşlarının faaliyetleri sırasında karşılaştıkları şüpheli işlemleri en geç beş işgünü içinde Kurul’a bildirilmesi gerekiyor. Aracı kurum çalışanları gördükleri şüpheli işlemleri SPK’ya bildirecek. Böylece, Kurul borsada ani iniş ve çıkışlarda anlık müdahalede bulunabilecek.

Şeffaflık olacak
Hükümet, Türkiye ekonomisini hedef alan operasyonun ardından döviz, faiz, borsayı kullananlara yönelik tedbirleri de en üst düzeye çıkarıyor. SPK, BDDK, TMSF, Borsa İstanbul gibi ilgili kurumlar risk yönetim planları güncelliyor. SPK da, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren “Bilgi Suistimali veya Piyasa Dolandırıcılığı Hakkında Bildirim Yükümlülüğü” tebliğiyle yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için bir dizi tedbir aldı. Yatırım kuruluşlarının faaliyetleri sırasında karşılaştıkları şüpheli işlemler İstanbul’da bulunan Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi’ne bildirilecek. Bu düzenleme ile piyasaların güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amaçlanıyor. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, piyasa gözetim kapasitesini güçlendireceklerini belirterek, “Güveni sarsıca eylemlerle etkin mücadele edeceğiz. Sermaye piyasalarının şirketlerimiz için ana finansman kaynağı, yatırımcılarımız için de alternatif bir yatırım alanı olduğu bir ortamı tesis edeceğiz. Halka arz performanslarını yakinen izleyeceğiz, projesi olan, büyüme kapasitesi bulunan kurumsallaşmaya hazır her ölçekteki şirkete kapımızı açacağız. Yaptığımız yeni düzenlemelerin takipçisi olacağız” dedi.

Şüpheli işlemi bildirmemek suç
Yeni dönemde aracı kuruluşlarda çalışanlar suç niteliğindeki her şüpheli işlemi bildirmekle yükümlü olacak. Manipülasyon başta olmak üzere piyasa dolandırıcılığının önüne geçilmiş olacak. Şüpheli işlemi bildirmeyenler hakkında yasal işlem başlatılacak. SPK, aracılık sektörünün daha güçlü sermaye yapısı, teknik ve fiziki yapısı yüksek bir yapıya kavuşması için de çalışma yürütüyor. Dönüşümü gerçekleştiren aracı kuruluşlara ayrı ayrı yetki belgesi tek bir yetki belgesi verilecek. Kendilerinden teminat alma uygulaması son bulacak, alınan teminatlar da iade edilecek. Böylece sektörün üzerindeki hem harç hem de finansman maliyeti azalacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.