BİLİRKİŞİLİK sınava tabi oluyor

Her yıl değişik mesleklerden tecrubelı ve aktuerya olan meslekleri icra edenlerden ve seçilmiş  kişilerden oluşan ve  bilirkişi listesine alınmak suretiyle kesinleşen  ve sonra yemin etme ile kesin  bilirkişi listelerinde bulunmak ve sonra adliyelerden dosyalarda  raporlar hazırlama ile sonuçlanan süreç artık yeniden tanımlanıyor.

Mevcut Sistem hakim ataması veya listeden otomatik atama ile gerçekleşmektedir.Bazen de tartışmalı konu ve raporlarla mevcut durum da aksamalar meydana gelmektedir.Değişik şikayetlere konu olmaktadır.Tüm bunları gidermek ve sisteme koymak adına Adalet Bakanlığı,  bilirkişilik sisteminin baştan sona değiştirilmesi için çalışmalara başladı.

Üst Kurul geliyor

Bilirkişilik Üst Kurulu (BÜK) oluşturulmakta ve bu kurul  BÜK 17 kişiden meydana gelmektedir. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Bilirkişilik Daire Başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay üyeleri arasından seçilecek birer kişi, HSYK tarafından belirlenen 1. sınıf adli, idari hakimler ve cumhuriyet savcılarından 4 kişi kurulu oluşturacak.

Bilirkişilik Bölge Kurulu da geliyor

Bölge adliye mahkemelerinin olduğu yerlerde de “bilirkişilik bölge kurulu” oluşacak. Bölge kurulları, BÜK’ün belirlediği ilkeler çerçevesinde bilirkişilerin denetimini yapacak ve performansını ölçecek. Performans değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunmayan bilirkişiler, sicilden silinecek.

Bilirkişiler Sınava Tabi olacaklar 

BÜK’ün yapacağı sınavda başarılı olanlar 5 yıl geçerli “Bilirkişilik Yetki Belgesi” alacak ve sicile kaydedilecek.

Bilirkişi olmak isteyenlerde, uzmanlık alanında 5 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe bilirkişi olarak atanamayacak.

Taraflarla Görüşme Yasak

Bilirkişilerin taraflarla görüşmesi yasak olacak. İhtiyaç halinde Bilirkişiler, taraflardan ancak hakim veya cumhuriyet savcısı aracılığı ile bilgi alabilecekler

Böylece Bilirkişi  sistemi oluşmuş olacak ,Sertifikalı –  objektif  bilirkişi raporları hedeflenmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.