Borç Bilgilendirme Mektupları Kapıda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borç bilgilendirme mektuplarına son şeklini verdiklerini belirterek, mektupların eylül ayında yeniden postaya verileceğini bildirdi.

“Vergi borcunuz var, ödeyin” anlamına gelecek şekilde düzenlenen mektupların gönderimi, yapılan şikayetler üzerine, Maliye Bakanı Şimşek’in talimatı üzerine durdurulmuştu. Şimşek, bürokratlarına mektupların daha açıklayıcı bilgileri içerecek şekilde hazırlanması talimatını vermişti.

Maliye bürokratları da bunun üzerine Hollanda modeli üzerinde yoğunlaşarak mektupların içeriğini yeniden düzenledi. Yeni içerikli mektuplar, eylül ayında vatandaşa gitmeye başlayacak. Mektuplardan mükellefleri rahatsız edecek ifadeleri çıkaran Maliye, bu sırada tüm vergi borçlarının SMS ile öğrenilebileceği sistemi de mükelleflerin hizmetine sundu.

“Borcun nasıl öğrenileceği açık bir dille anlatılacak”

Maliye Bakanı Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mükelleflerin yükümlülüklerini rahat şekilde yerine getirebilmeleri için bir çok uygulamayı hayata geçirdiklerini hatırlattı. Bununla birlikte kayıt dışılığı azaltmanın da temel öncelikleri arasında olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

“Tabii bunu yaparken, arkadaşlarıma her zaman söylediğim bir şey var. Onlardan, mükelleflerimizle ilişkilerini daima nezaket içinde yürütmelerini istiyorum. Bu kapsamda, iletişim araçlarımızdan biri olan borç bilgilendirme mektuplarındaki dili de değiştirdik ve son şeklini verdik. Mektuplar artık daha nazik bir dil içerecek ve mükelleflerimiz yeni mektuplarda ihtiyaç duyacakları bilgilere de kavuşacak. Mektuplarda artık borcun türü ve miktarının 7 gün 24 saat öğrenebileceği iletişim kanalları açık bir dille anlatılıyor olacak. Yeni mektuplar, eylül ayında postaya verilmeye başlanacak.”

“Mektup sadece borcu olana gidecek”

Öte yandan, daha önce yine şikayetlere neden olan bir konuyu daha dikkate aldıklarını anlatan Şimşek, “Eskiden sistemlerden kaynaklanan bazı aksaklıklar nedeniyle borcu olmayan mükelleflerimize de mektup gidebiliyordu. Şimdi Gelir İdaresi Başkanlığımız (GİB) yeni bir sistem geliştirdi. Mektuplar artık tek bir merkezden, yani doğrudan GİB tarafından gönderilecek, taşradan bu yetkiyi alıyoruz. Bu sayede mektuplar sadece borcu olan mükellefe gidecek” diye konuştu.

Borçların nasıl yeniden yapılandırılacağı bilgisi de mektuplara girdi

Bakan Şimşek, vatandaşın yeni mektuplar aracılığıyla, kamu alacaklarını yeniden yapılandıracak kanunla da tanışacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu ay yasalaşmasını beklediğimiz tasarı ile kamu alacaklarını yeniden yapılandıracağız. Yeni üslupla hazırlanan mektuplarda mükelleflerimizin bu yapılandırmadan nasıl yararlanabileceklerini anlatarak başlangıç yapacağız. Sonuç olarak yeni mektuplar artık hem vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek hem de vergiye uyumu artıracak. Bu sayede etkinliğimiz ve verimliliğimiz de artmış olacak.”

Borç bilgilendirme mektupları

Mektuplar, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına göre, ilgili tarih itibarıyla vergi veya diğer kamu alacaklarından dolayı borçlu olduğu tespit edilen mükellefler içi hazırlanacak.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında mükelleflere tanınan hakların anlatılacağı mektuplarda, yasadan faydalanılması halinde borç yükünde önemli bir azalma sağlanacağı bilgisine de yer verilecek.

Mektuplarda, borcun ayrıntılarına hangi iletişim kanallarından ulaşılabileceği de belirtilerek, “İşlerinizde başarılar ve iyi günler dileriz” ifadelerine yer verilecek.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.