ÇARE ; TAŞERON DENETİMİNDEN GEÇER

Günümüzde çözümsüz gibi görünen  sorunlarından biri taşeronlaşma dır.Alt işverenin sıkıntıları ana işverene dert olmaya başladı ama  bu konuda  çare  olan TAŞERON  DENETİMİ tavsiye edilmektedir.

Peki bu sitem gerçekten çare oluyor mu ? Bu konuda piyasada denetimler yapan MUHSIN BILGI DENETIM HIZMETLERI A.Ş  Yont Kurulu Başkanı  Bağımsız   Denetçi MUHSİN BİLGİ  ‘e sorduk  ;

Hangi taşeron dert oluyor  ?

Taşeronlara ödenen hak edişlerin  denetlenmediği anlarda ödenmeyen vergi -ssk primi-ücretlerin ve  yasal  yükümlülük ile  sorumlulukların  yerine getirilmediği  zaman  sorun olmaktadır.Taşeron sorumluluklarını yerine getirmediği zaman dert olmaktadır.

İşverene dert olan olaylar nelerdir ?

Ödenmeyen  SSK  ,ödenmeyen Vergilerin aynında ödenmeyen Ücretler, tazminatlar da üst işverene dert olmaktadır.Asıl işveren  5510 sayılı kanunun  işverene  yüklediği yükümlülüklerden  dolayı  alt işveren  ile birlikte  sorumlu  tutulmaktadır.

Nasıl mağduriyetler oluşturmakta dır ?

Taşeron şirketlerin  SGK  ve vergi borçlarının  ödenmeyişi ,taşeronların  kısa süreli  şirketlerin kapatmaları sonucu  çalışan işçilerin fazla  mesai -kıdem-ihbar  tazminatların  -izin ücretlerinin  dava yolu ile  asıl işvereni mağdur ettiği görülmektedir.Ayrıca  taşeronlar tarafından SSK  sız işçi çalıştırma gibi yanlış işleri işverenin  derdi olmaktadır.Bu şekilde hem  alt işveren hemde  ana yüklenici magdur olmaktadır.

İşvereni SGK  nasıl  bir cezalandırma yapmaktadır ?

Alt  işveren  taşeron firmalarının  vergi -ssk borçları yanında  sigortasız işçi çalıştırma  dolayı  asıl işverenin  sgk teşviklerini iptal ettiği gibi geriye dönük  1 yıl  prim teşviklerinden  yasaklı hale gelmektedir.Bu da işveren firmaya büyük kayıp vermektedir. Ayrıca taşeronun yanlış  durumu ,hukuki durumu faturaları da  kontrol edilmediğinden  iş sağlığı ve  iş güvenlik mevzuatı karşılığında  müteselsil  sorumludur.

Başkaca nasıl mağduriyetler oluşmaktadır ?

Taşeron firmaların yetkili kişilerinin değişmesi,içi boş firma oluşu,başka başka firmalara ssk yükümlülüklerini yansıtmaları ,sahte SGK BORCU YOKTUR yazıları tanzim etmeleri gibi   hem yasal hem hukuki olmayan suistimaller yapılmaktadır.  Bu uygulamalarda

Yukarıdaki Taşeronların işverene  yansıttıkları  sorumluluklarını ve yükümlülüklerini  her ay düzenli bir şekilde  TAŞERON DENETİMİ  nden   geçerek   aylık  HAKEDİŞLERİN   ödenmesinin yapılması  gereklidir.

Her ay ÇARE ; TAŞERON DENETİMİNDEN GEÇER

Peki TAŞERON DENETİMİ  nedir ?

Taşeron  Denetiminde hem işveren hemde  taşeron firma  denetlenmektedir. Her iki tarafa da  fayda üretmektedir.Bu denetimin içinde  Hakediş denetimi-Alt Firma ödemelerinin Denetimi-Ücret Ödemelerinin Denetimi-Personel denetimi içermektedir.

Taşeron denetimi sonucundaki raporlar  ne  içermektedir  ?

Denetim raporu her hakediş sonunda bir sonraki hakedişin ödenmeden önce  hazırlanır ve muhatap firmaya verilir.Denetim raporu ;denetim konusu- denetim muhteviyatı-taşeron firma  bilgileri-ödeme bilgileri- stopaj-vergi bilgileri-  taşeron alt firma  bilgileri- işçi maaş ödemeleri bilgileri -bildirge ve beyanname bilgileri-ve sonuç  raporundan oluşmaktadır.Her rapor  geniş olarak bilgi vermektedir.

Rapor Sonuç Bölümü ne bilgi vermektedir  ?  Rapor çeşitleri nelerdir  ?

Rapor hakediş hakkında  yapmış olunan denetimin  sonucundadır. SGK ve vergi ödemelerinin düzenli ödenip ödenmediği-ödenme oranı , yasal yükümlülüklerin tam olarak yapılıp yapılmadığı  ve ilgili  beyanların ve bildirgelerin düzenli-kanuni  olarak ve risksiz olarak gerçekleşip gerçekleşmediğini  tespit etmektedir.   Raporlar Olumlu-Olumsuz ve şartlı olmaktadır

Sonuç olarak Denetim ve raporlama işverene   ne  fayda  sağlamaktadır  ?

Yukarıda temas ettiğimiz mali-sgk ve  ilgili hukuki riskleri en aza indirmekte ve  gelecekte doğabilecek  taşeron risklerini öngörmekte ve  oluşabilecek kayıp ve zayiatları   önceden öngörmeyi sağlamakla marka değerini artırmaktadır.

Çare  TAŞERON DENETİMİ nden geçmektedir.

ARTIK  Projeler  Koruma Altında diyebiliriz.İş hayatına hayırlı  olsun

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.