DERNEKLER NEDEN VAR ? Hizmet için mi ? Kimlik için mi?

Sivil kuruluşlarımızda  dernek -vakıf  ve  ortaklık -işbirliği  toplumumuzda ayrı bir yeri vardır.Fayda üretir -menfaat üretir-makam üretir.Asıl gayeleri  çerçevesinde  iyi niyetlerle kurulurlar sonra suistimal veya ilgisizlikle karşılaşırlar peki Dernekler neden vardır ? Temel amacı hizmet midir  yoksa birilerine kimlik olsun diye mi vardır  ?

Derneklerin  asıl  amacı bir dayanışma ve kaynaşmadır. Bazen  yörelerimizin  adet ve görenekleri  bazen  Yemekleri ,kültürleri ,iletişimleri , konuşmaları  ,kaynaşmak ,komşuluk ilişkileri   insanların bir birimi tanıması ve kaynaşmasıdır.  Dernekler  dayanışmayı kaynaşmayı sağlayan bir kurumdur. Bazen   özgün yemekler olan özlem  , örf adetlerini  unutmamak , hasta, cenaze, düğün gibi  cemiyetlerde  birleşmektir. bazende  genç nesle  geçmiş  ile    gelecek arasında köprü kurmaktır.  Maalesef   yakın akrabalara ekmek kapısı yada menfaat çıkar  ilişkisi  ile çevreye  baskı kurmak   reklam yapmak değildir.

Dernekler öncelikle amacı- gayesi nedir. Faaliyetlerini  ve tüm  yaptığı işleri  belgelendirmek mecburiyetindedir. Yaptığı yardımlar ve harcamalar  açık ve şeffaf olmalıdır.Öğrenci bursları -eğitim harcamaları ,Hasta ve Cenazeleri  masrafları  ,bildirimleri   açıkça  belgelenmelidir.

Bazı dernekler  içi  boş – faaliyet siz dernek görünümün  kalmakta. buda  hiçbir zaman  fayda ve prim  getirmemektedir.Sadece tabela dernek olur ne kendisine nede  üyelerine fayda  üretmez konuma sahip olur.

Dernekler gücünü üyelerinden alır.Canlı   Üyesi  olmayan dernekler yok olmaya mahkûm dur. Derneklerde   Çalışma, icraat, faaliyet  olmalıdır ki   o zaman   dernek olmak demektir. Zamanımızda bazı derneklerde olduğu gibi asla   makamlara gelmek  veya  dernek unvanını kullanarak çıkar sağlamak   olmamalıdır.

Dernekler her dönem faaliyetlerini denetletmeli -açıklamalı ve  şeffaf olarak sunmalıdır. . Gelır -gider  hesaplarının dengesini her üye bilmeli ona göre derneğine nasıl katkı sunacağını faaliyetlere  katılacağının   bilmelidir.

Bazı  dernekler sadece kağıtta kalmış ve   faaliyetsiz konumdadır. Bazıları da  sadece tabela-etiket-şov -oyun oynanan  dernek olmaktan çıkamamıştır.  Bu tür yerlerde laf üretilmekte hizmet üretilmemektedir.  İtibar ve saygınlık  gidince   kimse itibar etmez.  Kendine hayrı olmayan dernekler topluma nasıl katkı sunacaklar  Şuan bazı  dernekler  bir kitleyi bir araya getiremez  olmuşlar

Dernekler  kuruluş amacına uygun  ve asıl  faaliyetlerini yapan ve topluma fayda üreten  olmalıdırlar

Dernekler  yönetimleri ile şeffaf-hesap verilebilir ve  denetlenebilir olmalıdırlar

Dernekler hizmet için vardır

Muhsin Bilgi

Muhsin Bilgi

1970 yılında Sakarya - Geyve - Taraklı ya bağlı Yeniköy doğumludur. İlkokulu babasının memuriyeti sebebiyle Geyve-Eşme Köyü ilköğretimde tamamladı. Ortaokul – Lise öğrenimimi Geyve ilçesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü 1992 Güz Dönemi Mezun oldu. 1992-1996 Yılları arasında Serbest Muhasebeci olarak değişik firmalarda çalıştı.. 07.01.1997 Tarihinden itibaren SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR olarak, kazandığı sertifikalar la da değişik firmalarda danışmanlık hizmetleri sunmakta olup, ortağı olduğu ve Ülkemizde Hile Yolsuzluk ve Suistimal alanında ilk şirket olan ve konusunda uzmanlardan oluşan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş. ile de firmalar da Hile - Yolsuzluk ve Suistimal check -up , Eğitim ,Denetim çalışmaları hizmetlerini sunmaktadır... Ayrıca Kazandığı Sertifikalar olarak; 1- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından 2002- 2005 yıllarında aldığı BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI 2- Ankara –Hazine Müsteşarlığından 2004 yılında aldığı SİGORTACILIK BAĞIMSIZ DENETİM SERTİFİKASI 3- Ankara TURMOB –İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Akademi si tarafından 2010 yılında ADLİ MUHASEBE UZMANLIĞI SERTİFİKASI 4- Sermaye piyasası lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu tarafından 21.01.2013 Tarih ve Lisans No: 802807 olan SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI 5- T.C Kamu gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarfaından Tarih:27/09/2013 ve Sicil No:1984 olan BAĞIMSIZ DENETÇİ BELGESİ Uzmanlık Sertifikalarının Sahibi olup , internet web siteleri ile de Türkiye de alanında uzmanlardan oluşan ,ekibe sahip olarak , hizmet sunmaya devam etmektedir.. Sahip olduğu sertifikalarla İstanbul da değişik mahkemelerde mali bilirkişilik yapmaktadır. Bunlar ; Asliye Hukuk – Asliye Ceza Mahkemelerinde - İş Mahkemelerinde –Ticaret ve Vergi Mahkemelerinde BİLİRKİŞİ olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, üç çocuk babasıdır

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.