“En çok dolandırıcılık Facebook’ta”

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolandırıcıların yeni mekanının sosyal medya olduğunu söyledi.

Ercan, Türkiye’de sosyal medya kullanımının artmasından dolayı dolandırıcılık suçlarının hızla arttığına dikkati çekerek, “Sosyal ağlar içerisinde en çok dolandırıcılık faaliyeti Facebook’ta görülüyor. Burası Türkiye’de 37 milyon üyesi olan bir platform. Aileler, akrabalar, arkadaşlar yani hemen hemen bütün tanıdıklarımız, güvendiklerimizin hesabı var” diye konuştu.

Ercan, sosyal medya dolandırıcılığıyla ilgili şunları kaydetti:

“Sosyal medyada tanışıklığı bir avantaj olduğu gibi bir dezavantaja da dönüşebiliyor. Facebook hesabının çalınma vakaları her geçen gün artıyor.  Bunun sonucunda dolandırıcılık ve suistimaller de yeni mağdurlar oluşturuyor. Daha önce sosyal medyadan kontör istenmesi gibi durumlara alışmıştık ama artık direkt olarak sizin cep telefonu hattınızdan para topluyorlar. Bu paranın miktarı düşük de olabiliyor çok yüksek de.  Dolandırıcılar bir akrabanız arkadaşınız ya da tanıdığınızmış gibi size yazıyor. Onun gibi konuşuyor. Böylece siz inanıyorsunuz. Dolandırıcılar, tanıdığınızın sizinle olan mesajlaşma geçmişinizden hitap şeklinizi öğreniyor. Son dönemde sosyal medya ‘messenger’ uygulamalarında cep telefonunuzu vermek mecburiyetinden dolayı böyle mağduriyetlerle sıklıkla karşılaşabiliriz.”

Ayrıca Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere bazı sosyal medya mecralarında, hayatınızı kolaylaştırdığını zannettiğiniz bir yazılım ya da size eğlenceli gelen, kaynağını bilmediğiniz bir oyunu yüklediğinizde uygulama sizden bazı izinler ister. Bu izinler sosyal medyada genelde üç kategoride yetkilendirilir. “Sizi kimler takipten çıkardı?”, “Facebook profilinizi kimler takip ediyor?” ya da “Instagram’da fotoğraflarınızı en çok kimler beğeniyor?” gibi uygulamalar özellikle de ücretsizse genelde sizden aleyhinizde olabilecek izinler ister. Bu izinleri iyice okuyup anlamadan onaylamanız, ileride bir dolandırıcılığa maruz kalmamıza ya da sosyal medya hesabımızın elinizden alınmasına neden olabilir.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.