Hileli Boşanmaya Vize !

Toplumumuzda genelde sık görülen  boşanma türüde Emekli Maaşı alabilmek için eşinden anlaşmalı boşanmalar. Genelde  bu tür boşanmaların altında  ; SGK dan , ölen babadan yetim maaşı alabilmek için yapılan boşanmalardır. Eş ,Kocasından anlaşmalı boşanıp aynı evde birlikte yaşamaya devam eder  .SGK  Müfettişleri veya denetim elemanları bu durumu tespit ettiklerinde   eski kocasının bu eylemini “nitelikli dolandırıcılık”  olarak değerlendiriliyordu . Hatta SGK  Kurumu   Cumhuriyet Başsavcılıklarına  “nitelikli dolandırıcılıktan mahkûm edilsinler”  diye suç duyurusunda bulunuyordu.

Ama bu durum Yargıtay kararı ile tersine döndü.Adeta hileli boşanmaya vize çıktı

Yargıtay 23. Ceza Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yetim maaşı alabilmek için hileli olarak boşanan çiftlere ceza talebini, kişilerin birlikte yaşamaya özgür iradeleri ile karar verebileceklerini belirterek, ’Boşanmalar hileli davranış olarak vasıflandırılamaz’ kararı üzerine bir çok SGK  Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık”, “Nitelikli Dolandırıcılık” suçlarından haklarında hapis cezası ile adli para cezası hükümlüsü  olan  çiftler bayram yaptı ve haklarında  kesinleşen hükümlerden  beraat  ettiler.

Böylelikle   Dul ve yetim maaşı için anlaşmalı boşanan ve sayıları gün geçtikçe artan ve SGK’ca aylıkları kesilirken, suç duyuruları üzerine ağır cezada yargılanan boşanmış çiftler hakkında beraat yolunu açmış oldu.

Yargıtay 23. Ceza Dairesi      Kararında  ”  Her hangi bir mahkeme tarafından mutlak butlanla malul bir karar olduğuna hükmedildiği sürece hukuken geçerli olan boşanma kararlarından sonra, eski eşlerin bir arada yaşamasını yasaklayan kanuni bir düzenleme bulunmadığından, boşanmanın hileli davranış olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki, Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesinde, evliliğin en az bir yıl sürmesi ve eşlerin birlikte başvurması ya da, bir eşin diğerinin davası kabul etmesi halinde, evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılacağı, hâkimin tarafların iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumun hususunda taraflarla kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması halinde de boşanmaya hüküm olunacağı vurgulanmaktadır. Olaya bu açıdan bakıldığında zikredilen maddeye göre açılan boşanma davalarında yasa, boşanma gerekçesinin doğruluğunu araştırma hususunda boşanma kararını verecek hâkime araştırma yetkisi vermediğinden, maaş alma amacı ile yapılan boşanmalar dahi hileli davranış olarak vasıflandırılamaz”

Kurul, bu son kararıyla ihtilafın hukuki olduğuna ve nikâhsız yaşamanın kanunda suç olmadığı tespitine de vize verdi.

Şimdi  ceza kalktı  belki ama  SGK Kurumu maaşları kesip  maaşları geri alabilecek.

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.