İflas Eden Şirket Çalışanına Maaş Garantisi Geliyor

İflas eden şirketlerde çalışanların maaş ve tazminatlarının alamayışları bir problemdi artık şimdi bu na devlet eliyle çözüm geliyor.Çalışanlar için garanti fonu şeklinde çalışacak olan bir sistem uygulamaya başlıyor.

Artık devlet garantisi geliyor.
İşyerlerin iflas sebebiyle mali  sıkıntıya düşmesi, çalışanlarını da doğrudan etkiliyor. Çalışanlar maaş alamama durumuyla karşı karşıya kalabiliyor. Ancak çalışanlar çaresiz değil. Şirketi zora düşen ya da iflas eden çalışanların imdadına devlet yetişiyor, Ücret Garanti Fonu devreye giriyor.

Çalışanların şirketi  iflas eder veya  ekonomik olarak kapanma durumuna gelirse, işçi alacakları ortada kalıyor. işyeri  kapanması ile  Şirketten  çalışanların   alacak  ihtimali ortadan kalkıyor. İşverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düşmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi hallerde çalışanın imdadına Ücret Garanti Fonu yetişiyor.

SON 1 YIL ÖNEMLİ
Zordaki işyerinde   1 yıldır çalışanlar , Türkiye İş Kurumu İŞKUR bünyesindeki Fon’a müracaat yaparak, 3 aylık maaşlarını kesinti olmadan  artık alabilirler.. Geriye doğru ücretler verildiği için de çalışanın o firmayla iş sözleşmesinin sürüp sürmediğine bakılmayacak.. Yani işten ayrılmış olunsa da, alınamayan ücretleri devlet ödeyecek.. İşverenin düştüğü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanağı, iflas kararı, mahkemenin verdiği iflas erteleme kararı ve alacak belgeniz gibi) Türkiye İş Kurumu İŞKUR ‘un ilgili birimine götüren çalışanlar, başvurduğu ayın bitimine kadar net ücretini alacak artık.

MAAŞ ÜST SINIRA VAR!
Yüksek ücret alanlar için bu fonda bir sınır da var. 5510 sayılı Kanun’un 82. Maddesi gereğince, asgari ücretin 6.5 katından çok olamıyor. Asgari ücret düşünüldüğünde de bu sayı brüt 7 bin 371 liradır. Yani günlük kazanç üst sınırı 245.7 TL.
Çalışanın maaşına devlet garantisi de mevcut

Böylece çalışanların  maaş kaybı az da olsa karşılanmış ve garanti altına alınmış olmaktadır.İflas eden şirket çalışanın maaşı garanti fonu ile devlet garantisinde olmaktadır

Kaynak: sabah

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.