İflas Ertelemede olan Şirketlerin Yönetimindeki Riskler ?

İFLAS ERTELEMEDEKİ ŞİRKETLERİN YÖNETİMİ ;

Ekonomik şartların doğurduğu sebeplerle ,   ödeme güçlüğü çeken firmaların baş vurduğu hukuki yol olarak iflas erteleme kararları  bir bir alınırken  , şirketlerde ve şirket yönetimlerinde bu kararlar ve yeni  süreç  bir çok riskler içermektedir.

Şirket borç döngüsünü  çevirmede  zorlanırken ,sermaye yetersizliği ile borca batıklık ta söz konusu oldu  ve mahkemeye bu raporlarla birlikte iyileştirme raporları ile birlikte  ticaret mahkemesine müracat edilmesi ve mahkeme  kanalıyla , İflas erteleme süreci kayyum ataması ile  başlamaktadır.

İflas erteme kararları her sektörde  gerçekleşmektedir.Bu sektörlerin başında Tekstil, turizm, ilaç,inşaat,ayakakabı  gibi   bir dizi sektör firmalar iflas erteleme istemektedir.Son dönemde iflas erteleme isteyen firmalardan bazıları:

Özşen Giyim San.ve Tic. A.Ş. yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca mahkemeden iflas erteleme istedi. Şirketin dava başvurusu İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı. Şirketin ilk dava duruşması 15 Aralık günü görülecek.

Bir diğer şirket ise Seeay Pharma İlaç Ecza Deposu ve Medikal Dış Ticaret A.Ş. oldu. 2007 yılında kurulan şirketin ilk dava duruşması 2 Aralık günü İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek.Yine Çelik Dirsek Sanayi ve Ticaret A.Ş. de iflas erteleme isteyen şirketler arasında yer aldı. Çelik Dirsek’in dava duruşmasının ilki ise 9 Aralık günü İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek.

Palace Hotel Turizm Hiz. A.Ş. şirketi de iflas erteleme istedi. Şirketin ilk dava duruşması 16 Aralık günü görülecek. Gaziantep’in önde gelen tekstil firmalarından biri olan Çemen Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. de iflas erteleme isteyen bir başka firma oldu. Şirketin dava başvurusu Gaziantep Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı. 25 yılı aşkın bir süreden beri faaliyet gösteren şirketin ilk dava duruşması 18 Kasım günü yapılacak.

Mescioğlu İnsaat Sanayi ve Ticaret Limited Şti. de iflas erteleme istedi. Şirket iflas erteleme başvurusunu Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptı. İlk duruşması 20 Kasım günü yapılacak.

Taşbina İnşaat Yatırımları San. A.Ş. da iflas erteleme talebi ile mahkemenin yolunu tutan firmalardan bir diğeri. Şirketin ilk dava duruşması 10 Eylül günü yapıldı. Taşbina İnşaat, Başbakanlık binasının de belli işlerini üstlenen bir şirket olarak kayıtlara geçmişti.

Stil Matbaacılık ve Yayıncılık San. Ve Tic. A.Ş. de, içine girdiği mali sıkıntıya girince iflas erteleme isteyen bir diğer firma oldu. Sektördeki varlığı 30 yıla yaklaşan şirketin davası İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor. Bir yıl iflas erteleme alan şirket, iflas erteleme talebinin 1 yıl süre ile daha uzatılmasını istedi.

Yukarıda belirttiğimiz  şirketler değişik sektörlerden örneklerdir.

Şirketler iflas erteleme sürecinde nelere dikkat etmeli ? Nasıl yönetilmeli ? İflas erteleme oluşturulacak stratejiler nelerdir ? İflas ertelemeden olumlu kurtuluş yolları ve stretejileri ? İflas ile sonuçlandığında bekleyen sorunlar ? gibi bir  çok sorunlar ile  şirketler başbaşa kalınmaktadır.

İstanbulda  faaliyet yapan ve iflas erteleme ve tedbir alınan firmalarda danışmanlık yapan MUHSİN BİLGİ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş  Yönetim Kurulu  Başkanı Uzman  Muhsin Bilgi ile bu konuda görüşme yaptık.

Bu konuda ki  tecrübelerini bizimle paylaşan Muhsin Bilgi ;  ” İflas erteleme özel bir süreçtir.Yoğun bakıma girmiş hasta gibidir.Şirketlerin  yoğun bakıma girmiş hali hukuki tedbir -iflas ertele me halidir.Bu süreçte eski yönetim anlayışı ile yönetilemezler . Şirketler bu süreçte bazı riskler   taşırlar.Hassas süreçtir. Dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.Özel çalışma ve stratejiler geliştirilmeli ve  gereklidir.Çözüm yolları  ile birlikte  uzlaşma masaları kurulmalıdır.Sektörüne göre değişkenlik gösteren mali ve hukuki  yeni kararlar gereklidir. ” Mahkemelerde kayyumluk görevi de yapan Muhsin Bilgi ” Şirketler kayyum yönetiminde nasıl  hareket etmelidirler ve nelere dikkat edilmesi gerekir ” konularında  yüksek   tecrübesini bir çok firmada  olumlu sonuçlarla iflas erteleme sürecinden çıktıklarını paylaştı. Detaylar ;  www.muhsinbilgi.com  web siteisnde ulaşılabilinir.

İflas ile sonuçlanan şirketler de ,   hukuki  sıkıntılı  işlemler bitmemektedir. Yönetici yolsulsuzluğu – Hileli  İflas gibi davalar   şirket yöneticilerini  beklemektedir.

Hileli İflas da T.C.K . ilgili maddesi ;

   HİLELİ   İFLAS

Madde 161- (1) Malvarlığını  eksiltmeye yönelik hileli tasarruflarda bulunan kişi,bu  hileli tasarruflardan  önce veya sonra  iflasa karar verilmiş olması halinde ,üç yıldan  sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Hileli iflasın varlığı için ;

  • Alacaklıların alacaklarının teminatı  mahiyetinde olan  malların kaçırılması,gizlenmesi veya değerinin azalmasına neden olunması,
  • Malvarlığını kaçırmaya yönelik tasarruflarının  ortaya çıkmasını  önlemek  için ticari defter ,kayıt veya belgelerin  gizlenmesi veya  yok edilmesi ,
  • Gerçekte bir alacak ve borç ilişkisi olmadığı halde, sanki böyle bir ilişki  mevcutmuş gibi ,borçların artmasına neden  olacak şekilde belge  düzenlenmesi ,
  • Gerçeğe aykırı muhasebe kayıtlarıyla veya sahte bilanço tanzimiyle aktifin olduğundan az gösterilmesi

Gerekir.

Yukarıdakı hususlar içinde değerlendirildiğinde cezalı durumla karşılaşılabilinir.

İflas ertelemeye giren firmalar risklerden  kurtulmak ve yeni stretejiler  ile  yönetilmek  isteyen firmalara  özel yönetim  danışmanlık  hizmetleri almasını  tavsiye edilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.