İşsizlik Maaşı Alma Şartları

TUİK’in 2014 yılı Aralık ayına ilişkin açıkladığı işgücü istatistiklerinde işsizlik oranı son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşarak 10,9 olarak gerçekleşti.
Rakamların istihdam adına pek parlak olamadığı günümüzde işsizlik başvurularında’ da işsizlik rakamlarına doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu yazımda işsizlik sigortasının kapsamını ve başvuru şartları ile ilgili olarak kısa ve faydalı bilgiler aktaracağım.

İşsizlik sigortası kapsamı

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve G.S.S Kanununun 4. mad. birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. mad. açıklanan sandıklara tabi sigortalılar, İstekleri halinde; 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar, Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler, işsizlik sigortası kapsamında yer almaktadır.

İşsizlik sigortasına başvuru şartları nelerdir?

Çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması halinde (işveren tarafından kusuru dışında bir nedenle işten çıkarılmış olması), işten çıkarıldığı tarihten önceki son 120 gün içerisinde eksik günü bulunmaması (Hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali ve kısmi istihdam, grev, lokavt, ekonomik kriz ve doğal afet gibi durumlar nedeniyle işsizlik sigortası ödenmemesi halinde bu sureler kesinti kapsamında değerlendirilmemektedir.) ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Başvuru işlemleri nasıl yapılmaktadır?

İşten çıkış tarihi itibari ile sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden başvurmak, gerekmektedir.
Mücbir sebepler (ölüm, hastalık, tutukluluk ve buna benzer haller) dışında 30 gün içerisinde başvuru yapılamaması halinde, gecikme yaşanılan süre toplam hak ediş süresinde düşülmektedir.

Ne kadar süre maaş alabilirim?

İşten çıkış tarihi itibariyle geriye dönük son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

Süre ile işsizlik maaşı ödenmektedir.

İşsizlik maaşı alınan süre içerisinde İŞKUR tarafından GSS primi ödenerek sağlık yardımlarının kesintisiz olarak devam etmektedir.
Ne kadar İşsizlik maaşı alırım?

işsizlik ödeneği tutarı hesabında, sigortalının son dört ayında ödenen prime esas kazanç tutarları dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmakta ancak işsizlik ödeneğine konu lan miktar, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 80’nini geçmemektedir.

2015 yılı 1. Dönem Aylım İşsizlik Maaşı Hesabı;

Son 4 aylık Prime Esas Kazançların Aylık ortalaması Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga Vergisi Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan 1.201,50 480,60 3,64 476,96
Son 4 Ay Aylık 2.000 TL ile Çalışan 2.000,00 961,20 7,29 953,91
İşsizlik maaşı ödemeleri, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın son günü yapılmakta olup, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile en yakın PTT şubesinden başvuru ile alınabilmektedir.

Not: İşsizlik maaşı süresince İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklere haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin işsizlik maaşları kesilmektedir. Sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için bu Kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder. Bu Kanunun öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.
Yılmaz Uyar
İnsan Kaynakları Uzm.

Bilirkişi

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.