KGK DAN SPK LİSANS SAHİBİ YADA HAK KAZANANLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİNE SAHİP OLANLAR İLE LİSANS BELGESİNİ ALMAYA HAK KAZANANLAR HAKKINDA DUYURU:
Bilindiği üzere, bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecek kişilerin başvuru tarihi itibarıyla sağlamaları gereken şartlar Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında sıralanmış olup, söz konusu maddenin (e) bendinde belirtilen “Bağımsız denetçilik sınavında başarılı olma” şartı ile ilgili olarak mezkur Yönetmeliğin “Denetçilere ilişkin geçiş hükümleri” başlıklı Geçici birinci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde bazı istisnalar sıralanmıştır.
Şöyle ki, Yönetmeliğin “Denetçilere ilişkin geçiş hükümleri” başlıklı Geçici birinci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde,
1- Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ilgili mevzuatına göre kamu kurumlarından bağımsız denetime ilişkin lisans belgesini sınav sonucunda veya mevzuatında sınava ilişkin olarak tanınan istisnadan faydalanarak almaya hak kazanmış olanlar ile,
2- Kamu kurumları tarafından, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı 02/11/2011 tarihinden önce ilan edilen bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlar ile bunlara ilişkin 31/12/2012 tarihine kadar yapılan tamamlayıcı sınavlar neticesinde lisans belgesi almaya hak kazananlar için,
sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatına ilişkin sınav konuları hariç olmak üzere ve 31/12/2014 tarihine kadar müracaat etmeleri halinde Yönetmelikte öngörülen sınav şartının aranmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu itibarla,
a) 26/12/2012 tarihinden önce kamu kurumlarından bağımsız denetime ilişkin lisans belgesini sınav sonucunda veya ilgili mevzuatında sınava ilişkin olarak tanınan istisnadan faydalanarak almaya hak kazanmış olanlar ile,
b) Kamu kurumları tarafından, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı 02/11/2011 tarihinden önce ilan edilen bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlar ile bunlara ilişkin 31/12/2012 tarihine kadar yapılan tamamlayıcı sınavlar neticesinde lisans belgesi almaya hak kazananlardan,
31/12/2014 tarihine kadar Bağımsız Denetçi olarak yetkilendirilmek için Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında sıralanan tüm şartları sağlayamayacak olanların, anılan madde hükmü uyarınca sahip oldukları sınav şartından muafiyet haklarının devam edebilmesi için 31/12/2014 tarihine kadar Kurumumuza aşağıdaki alan üzerinden elektronik ortamda başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Başvuru işlemine başlamadan önce; Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisans Belgesine sahip olanların Lisans Belgelerini, 31/12/2012 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlarda başarılı olarak lisans belgesi almaya hak kazanan, ancak yenileme eğitimlerine tabi olmaları veya benzeri nedenlerle lisans belgesini alamayanların ise SPL’den temin edecekleri, bu durumlarını tevsik eden yazı ve sınava ilişkin onaylı not dökümlerini PDF formatında taratarak bilgisayarlarında hazır bulundurmaları gerekmektedir.
KURUMUMUZA SINAV MUAFİYETİ İLE İLGİLİ OLARAK DAHA ÖNCE YAZILI OLARAK BAŞVURANLARIN DA, BAŞVURU İŞLEMLERİNİ BURADA ANLATILDIĞI ŞEKİLDE BU ALAN ÜZERİNDEN YENİLEMESİ GEREKMEKTEDİR.
Muafiyet başvurusunun yapılması:
1 – Aşağıdaki alan üzerinden T.C. Kimlik Numaranızı ve Doğrulama Kodunu ilgili yerlere girerek sisteme giriş yapınız. Çözünürlük problemi yaşamamak için lütfen internet tarayıcısı olarak Google Chrome kullanınız.
2 – Karşınıza çıkan bilgileri (ad, soyad, baba adı) kontrol ediniz. Bilgilerinizin doğruluğundan emin olduktan sonra SINAV MUAFİYET TÜRÜNÜNÜZÜ seçiniz.
a) Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Resmi Gazetede yayım tarihinden (26/12/2012) önce, kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlarda başarılı olarak veya ilgili mevzuatında sınava ilişkin istisnadan faydalanarak lisans belgesini alanların 1 inci sıradaki seçeneği seçmesi gerekmektedir. (“BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNİN RESMİ GAZETEDE YAYIM TARİHİNDEN ÖNCE KAMU KURUMLARI TARAFINDAN BAĞIMSIZ DENETÇİLİĞE İLİŞKİN YAPILAN SINAVLARDA BAŞARILI OLARAK VEYA İLGİLİ MEVZUATINDA SINAVA İLİŞKİN TANINAN İSTİSNADAN FAYDALANARAK LİSANS BELGEMİ ALDIM”)
b) 31/12/2012 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlarda başarılı olarak lisans belgesini almaya hak kazanan, ancak yenileme eğitimine tabi olma veya benzeri nedenlerle lisans belgesini alamayanların ise 2 nci sıradaki seçeneği seçerek başvurularını bu seçenek üzerinden yapmaları gerekmektedir. (“31.12.2012 TARİHİNDEN ÖNCE KAMU KURUMLARI TARAFINDAN BAĞIMSIZ DENETÇİLİĞE İLİŞKİN YAPILAN SINAVLARDA BAŞARILI OLARAK LİSANS BELGESİ ALMAYA HAK KAZANDIM. ANCAK YENİLEME EĞİTİMİNE TABİ OLMA VEYA BENZERİ NEDENLERLE LİSANS BELGEMİ ALAMADIM “)
3 – Sınav Muafiyet Türü olarak 1 inci sıradaki seçeneği seçecek olanların Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisans Belgelerini, muafiyet türü olarak 2 nci sıradaki seçeneği seçecek olanların ise SPL’den alacakları, Bağımsız Denetçilik Sınavlarında başarılı olarak lisans belgesi almaya hak kazandıklarını, ancak yenileme eğitimine tabi olma veya benzeri nedenlerle sertifikasyon sürecinin tamamlanamadığı hususlarını belirten yazı ve sınava ilişkin onaylı not dökümlerini açılacak alana yüklemeleri gerekmektedir.
4 – Bu alan üzerinden yapacağınız başvurulara, tarafımızca yapılacak incelemelerin ardından SMS ile geri dönüş yapılacağından lütfen Cep Telefonu numaranızı doğru kaydettiğinizden emin olunuz.
5 – Başvuru yaptıktan sonra tarafınıza bir başvuru numarasının verilmiş olması, yaptığınız başvurunun sorunsuz bir şekilde tarafımıza ulaştığı anlamına gelmektedir.
6 – Başvuruda bulunduktan sonra, başvurunuz tarafımızca nihai değerlendirmeye alınana kadar, yapmış olduğunuz başvuruda güncelleme yapabilirsiniz. Güncelleme yaparsanız, ilk yapmış olduğunuz kayıt silinecek ve son yaptığınız güncel hali ile başvurunuz işleme alınacaktır.
Önemle Duyurulur.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.