KREDİLİ KONUT’ larda VERGİ

Kredili Konut Satın alan Tüketiciyi süpriz vergi beklemektedir.Emlak vergisi beyanında  kredi miktarı kadar  beyan edilmesi gereklidir.Eğer Alınan kredi den daha  az beyan edilmişse  30 Kasıma kadar   ,pişmanlıktan yararlanarak  belediyeye beyan edilmesi  gerekmektedir.

Bankadan  konut kredisi çekenlerin emlak vergisini öderken dikkatli olmalıdırlar. Emlak Beyanı Kredi miktarından düşük olması durumunda ciddi vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Örneğin, 300 bin lira banka konut kredisi kullanarak ev satın almış bir tüketici, aldığı konutun belediyede rayiç değeri daha düşük olması nedeniyle 100 bin lira beyan ederek emlak vergisi ödüyorsa  bu durum   Belediye-Vergi Dairesi-Tapu İdaresi arasındaki online sistem devreye girmekte ve    eksik beyan ortaya çıkmaktadır.  O zamanda  cezalar devreye girmektedir.  Yıllık emlak vergisini az ödemeyi amaçlayan tüketiciyi, kullandığı kredi miktarı ele veriyor. Bu durumda tüketici, vergi cezası muhatap olmaktadır.

Belediye emlak rayiç değerinin konutun asgari değerini gösterdiğinden , satın alınan mülkün banka kredisi ile satın alınması durumunda, yüksek olan kredi miktarından emlak vergisi verilmesi gerekmektedir.

Eğer Düşük emlak beyanınız  var ise   “Pişmanlıktan faydalanarak ” düzeltme  beyannamesi  vermesi gereklidir.

Şimdi kredi kullanarak konut alanlar   beyanlarına tekrar bakmaları , kontrol etmeleri  faydalarına olacaktır.

“Kredi miktarı emlak vergi değerinin üstünde ise pişmanlık hükümlerine göre  vatandaşların belediyeye düzeltme dilekçelerini vermelerinde fayda var. Aynı şekilde tüketiciler, tapu işlemlerinde de düşük beyan var ise bunun için de düzeltme beyanı verirler ise  yüksek faizli vergi cezalarından kurtulabilirler

Emekli ye  istisna mevcut.

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri, işsiz, ev hanımı, engelli vatandaşlar, şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerin sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altındaki tek konutları için emlak vergisi alınmamaktadır.Vergiden istisnadır.

Önce   belediyeye muafiyet dilekçesi vermeleri gerekmektedir. Eğer  Hatalı hesaplamadan dolayı ödenen fazla emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıl için belediyeden iade talep edilebilir

Kasım ayı Emlak vergisi için ikinci taksit ödeme  dönemidir.Bu ay emlak vergisi düzeltme için  fırsat ayıdır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.