Patronun en güvendiği ikinci kişiye dikkat edilmeli

Pusula Hile Denetimi’nin kurucusu, adli muhasebe uzmanı Fikriye Aslan, patronun en çok güvendiği ikinci kişiye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Aslan “Muhasebeyi, satın almayı elinde bulunduran kişiler, beyaz yakalılar, eski çalışanlar, ortaklar hile yapma oranı yüksek olanlardır” dedi.
Fikriye Aslan, hile ve yolsuzlukların giderek artması, bunların ortaya çıkartılmasının ve önlenmesinin zorlaşması, işletmelerdeki mali tablo hilelerinin büyük boyutlara ulaşması ve verdikleri toplumsal zararların yaygınlaşması gibi birçok faktörden dolayı adli muhasebe ve hile denetiminde uzman kişilere ihtiyacın arttığını söyledi. Hilelere en çok başvuranların şirket yapısına göre değiştiğini ifade eden Aslan, “Genelde patronun en çok güvendiği ikinci kişiye dikkat etmek gerekir. Güven bir duygudur, hiçbir zaman kontrol unsuru değildir. Sadece güvendiğimiz insanlar bize ihanet edebilir. Muhasebeyi, satın almayı elinde bulunduran, şirket adına satın alma ve anlaşma yapmaya yetkili kişiler, beyaz yakalılar, eski çalışanlar, ortaklar hile yapma oranı yüksek olanlardır” dedi. Türkiye’deki hilelerin büyük kısmının ortaya çıkmadan yok olup gittiğine dikkat çeken Aslan, “Hile ortaya çıksa dahi işveren, ikinci adamı işten atma konusunda çekingendir. Bunun nedeni ise genelde üst düzeyde bulunan bu kişinin şirketin tüm sırlarını bilmesinden kaynaklanır” diye konuştu.
Hile en çok inşaat, tekstil, sağlık ve hizmette
Fikriye Aslan, Türkiye’de kayıtdışı faaliyetin olduğu tüm sektörlerde fazlasıyla hile yapıldığını, bunarın da ağırlıklı olarak da inşaat, tekstil, sağlık ve hizmet sektörlerinde olduğunu söyledi. Türkiye ve dünyada yaşanan örneklere bakıldığında eğitimli beyaz yakalıların hile yapma oranının daha yüksek olduğuna dikkati çeken Aslan, eğitim seviyesi yükseldikçe yapılan hile adedinin az olmasına karşın verdiği zararın çok fazla olduğunu söyledi. Fikriye Aslan, hileye başvuranların yüzde 60’ının erkekler olduğunu da sözlerine ekledi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.