şirketler krize hazırlıklı değil!

Borsa İstanbul’da işlem gören 270 şirketten bunların 130’unda ki durum hakkında uzmanlar uyarıyor İyi nakit akışı, bilinir bir marka ve değeri yüksek varlıklar olağanüstü durumlarda her zaman kurtarıcı olmuyor çünkü çok hızlı zarar görebiliyorlar. Böyle bir durumda ne yapacaksınız, işiniz nasıl devam edecek, eylem planınız nasıl olacak, çalışanlarınızla, tedarikçi ve müşterinizle nerede ve nasıl buluşacaksınız gibi sorular içeren, Japon Yatırım Bankası’nın yürüttüğü benzer çalışmada Tokyo Borsası’nda işlem gören 500 şirketin tamamının hazır olduğu görüldü. Bizde ise neredeyse hiçbir şirket hazır olmadığı gibi durumun vahametinin de farkında değil.. “Günümüzde artık izole riskler yok. Bütün riskler iç içe geçmiş durumda. Sadece deprem bile 3 ay içerisinde ardı ardına 16 riski tetikliyor

KOBİ’ler için tehlike büyük

Çok sayıda hissedarı olan büyük şirketlerde dayanıklılık ŞART olmakla birlikte  KOBİ’lerde ise durumun daha kötü durumda , “Çalışanlarınız, tedarikçileriniz, müşterileriniz gibi bağlı olduğunuz mikro ekonomiler var. Dayanıklılık araştırmalarında özellikle küçük ve orta boylu işletmelerin çok kırılgan , KOBİ’ler için olağanüstü bir durum olmasına bile gerek yok. O kadar hassaslar ki en ufak bir dalgalanmada ciddi zarar görüyorlar. Günümüzde büyük şirketler bu çalışmayı yapmalarının zor ve pahalı olduğu gördüğü için Avrupa ve ABD’de binlerce risk yönetim şirketi ortaya çıktı. KOBİ’lerin bu tarz risklere karşı tek başına hazırlık yapma şansı yok çünkü yoğun uzmanlık gerekiyor. Bu nedenle en azından hayati risklere karşı risk yönetim şirketleri ile işbirliği yapmalılar”

“En büyük risk ne yaptığınızı bilmemektir.”

Bizdeki risk yöneticileri devşirme

Finans piyasalarının 2008 krizinden ders aldığını risk yönetimi konusunda son 10 yılda yeni teknikler geliştirildi. ABD’da; “2008 finans krizi sonrasında MIT, Harvard gibi büyük üniversiteler finansal enstrümanların yönetilmesi ile ilgili müfredatlarını değiştirdi. ‘Bugüne kadar bildiklerimiz tamam ama bizi bu krizden koruyamadı’ dediler. Bizim üniversitelerimiz ise risk yönetimi diye bir dal yok. Bizde risk yöneticileri devşirme yetişiyor. Çok ciddi bir uzman açığı var. Kendimiz yetiştiremediğimiz için de bu insanların iş hayatındaki akışın içine girmesi çok zor oluyor”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.