TÜİK verilerine göreiş kazası oranlarının artış gösterdiği tek sektör madencilik ve taş ocakçılığı

Türkiye’de en çok ölümlü iş kazalarının başında kömür madenleri geliyor. 3 Mart 1992 yılındaki Kozlu grizu faciasından sonra 13 Mayıs 2014’te ülkeyi yasa boğan Soma faciası, tarihe derin ve acı bir iz bıraktı. Ancak Zonguldak maden havzasında ölenlerin sayısı, bir ülkenin savaşta ölen askerlerinden fazla. Kurum bünyesinde iş kazasında ölen kayıtlı işçi sayısı 4 bin 500. Üstelik özel maden ocakları ve bölgedeki ruhsatsız ocaklarda ölen işçiler bu sayıya dahil değil. İş kazalarının başında yeterli iş güvenliği ve eğitimi bilincinin oluşturulamaması, denetimlerin yetersizliği ve son 10 yılda ülke geneline yayılan taşeron uygulamasının ‘düşük maliyetle kömür çıkartıp yüksek kâr elde etme hırsı’ geliyor.

Türkiye’de en çok Zonguldak iş kazasına işçisini kurban vermiş. Zonguldak ve Ereğli ile Bartın, Karabük ve Kastamonu illerini kapsayan Havza-i Fahmiye(Taşkömürü Maden Havzası)nda bugüne kadar kayıtlı ölenlerin sayısı 4 bin 500.

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) ve Genel Maden İşçileri Sendikası’nın(GMİS) taşkömürü havzasındaki işyerlerinde kaza sonucu yaşamını yitiren işçiler anısına kent merkezine yaptırdığı “Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı”, 25 Mayıs 2003’te Başbakan Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. 1875’ten günümüze kadar havzada şehit olan yaklaşık 4 bin 500 madencinin adı, doğum yeri ve ölüm tarihi ile yeri pirinç levhaların üzerinde yazıyor. Vatandaşlar zaman zaman anıta uğrayıp ölenler için Fatiha okuyor.

Havzadaki ilk iş kazası ölüm kaydına 1875 yılında Ahmet Ali Ağa ismi gözüküyor. Peşinden Cumhuriyet’in ilanından 20 yıl önce 1903 yılında Kozlu’dan Emin, Ereğli’den Hasan Kazmacı, Tercan Armutçuk ocağından Hasan bin Ali isimli işçilerin kaydına rastlanıyor. Türkiye’nin dört bir tarafından ekmek parası için madenlere giren işçilerin isimleri göze çarpıyor.

3 Mart 1992’deki Kozlu maden ocağında ölen 263 işçi ve 17 Mayıs 2010’da Karadon maden ocağında ölen 30 işçi ile ocaklarda çalışırken iş kazalarında ölen Çin, Alman, Rus, İtalyan, Rum ve Ermeni oldukları tahmin edilen 9 yabancı işçi, mühendis ve teknisyenin adları yer alıyor. Çinli Youn Xin Jion Karadon maden ocağında yaşamını yitirmiş. Ayrıca, Yorkioğlu Vasili, Agop Karaysan gibi yabancı işçi isimleri bulunuyor.

SGK VERİLERİ ÇARPICI

SGK verilerine göre 2002 – 2012 arası iş kazalarında 12 bin 154 kişi hayatını kaybetti. Kazaların en çok yaşandığı iş kolu ise 8 bin 828 ile kömür ve linyit çıkartılması. Ardından 7 bin 45 ile fabrika metal ürünleri ve 5 bin 127 ile tekstil ürünleri imalatı ilk 3’te yer alıyor. Ayrıca TÜİK verilerine göre 2007 – 2013 arasındaki iş kazası oranlarının artış gösterdiği tek sektör madencilik ve taş ocakçılığı.

Sadece 1983 – 2013 yılları arasında meydana gelen 19 maden kazasında 655 işçi hayatını kaybetti.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.