‘vergi borcu yoktur’ yazısı piyasayı tıkıyor

Türkiye’de elektronik tahsilat yönteminin tam gelişmediği dönemde kamuya amel yapan şirket ve şahıslardan vergi ve SSK alacaklarını öğrenim etmek için geliştirdiği, ‘vergi borcu yoktur’ yazısının piyasayı tıkadığı ileri sürülüyor. Tahsilat yöntemlerinin geliştiği e-tahsilat uygulamasının yürürlüğe girdiği günümüzde bu yazıyı getiremeyenlerin ihaleye girişini de önleyen uygulamanın vergi ve SSK borç tahsilatını önlediği belirtiliyor.
SÜRECE ETKİSİ BÜYÜK
Maliye Bakanlığı’nın alacağını tahsilde zorlandığını dile getiren amel dünyası temsilcileri, 3-4 senede bir vergi affının ortaya çıkmasının temelinde alacak tahsilindeki uygulama hataların yattığını belirtiyor. Piyasada tıkanıklığa yol açan düzenlemelerden yakınılırken, ihalelere girişte ve kazanılan ihaledeki istihkakların tahsilinde halk kurumlarının ‘vergi borcu yoktur’ yazısı istemesinin ‘ilkel’ uygulama olduğu dile getiriliyor. Kamuya amel yapan kişi veya şirketlerin alacakları olmasına karşın, yeni işlere öneri verirken vergi dairelerinden ‘vergi borcu yoktur’ yazısı talep edildiğine işaret ediliyor. Bunun da tahsilat zorluğu oluşturduğuna dikkat çeken sektör temsilcilerinde, ‘Tahsilat yönteminin geliştiği, taahhütte bulunan işlerin istihkakının banka kanalıyla ödendiği süreçte, amel yapmanın sağlanması ile borçların ödenebiliceği kimsenin aklına gelmiyor mu? Alacağımız varken, ‘vergi borcu yoktur’ yazısı isteniyor’ görüşü yargıç.
HAKSIZ REKABET
Kamunun istihkakı banka hesap numarası üzerinden şirket veya şahıslara ödendiğini anlatan amel dünyası temsilcileri, ‘Vergi borcum mu mevcut, ihaleyi aldığım kurumla sözleşme yaptığımda maliye beni yakalayabilir. Sözleşme bedeli ödediğimde hangi kurumla amel yaptığım görüldüğü için o kuruma maliye şunu söylemeli: ‘Bu şirket her istihkak aldığında yüzde 25-35 her ne ise kesip vergi dairesine olan borcu için öğrenim edeceksin. Bu uygulama kalkmalıdır’ şeklinde taleplerini dile getirdiler.
Reel sektörde,’Vergi borcunu öğrenim etmek ismine amel alımını önlemek doğru değil. İş alalım, aynı zamanda vergi borcumuzun da istihkak çerçevesinde belli bir yüzdelik (yüzde 25-35 gibi) tahsili yapılsın’ görüşü mevcut.
Maliyeden temkinli yaklaşım
İş dünyasının taleplerini aktardığımız Maliye Bakanlığı yetkilileri, kamunun alacağının tahsilinin mühim olduğunu belirttiler. ‘Vergi borcu yazısı yoktur’ yazısının amacının saymanın o kişiye ister para ister, banka kanalıyla yapacağı ödemede tahsilatını yapamayacağına dikkat çekiyor. Borcun olduğunu anlatan ova talep edilmesiyle ilgili bakanlık yetkilileri, ‘Devlet olarak ben, vergi alacaklarımı mühim buluyorsam, devletle amel yapacak şirketler de vergi borcu olmayan şirketlerden oluşsun istiyorum. Çünkü bir vergi borcunun olmasının bile aslında o mükellefin finansal gücüne ilişkin bir göstergedir. Vergi borcunu ödemekte bile aciziyete düşüyorsa, yarın bu işi aldığında yarıda bırakmayacağının garantisi de olmayacak. Çünkü birçok ihalede insan gözünü karartıyor, çantacı olarak geliyor, bir öneri atıyor’ yorumunu yaptı.
BORÇ TAHSİLATI
Uygulamada istihkak aşamasında şahsın ya da şirketin vergi ve SSK borcu olması halinde tamamı istihkaktan kesiliyor. Bu durumun da piyasada amel yapma tıkanıklığına kapı aralıyor.
YAZI TALEP EDİLMELİ
Reel sektör temsilcileri, ‘vergi borcu yoktur’ yazısı yerine, şahıs ya da şirketten vergi dairelerine olan borcunun bildirildiği yazıyı talep etmesinin daha doğru olacağına işaret ediyorlar. Talepte ‘Maliye kurumdan bilgi yazısı talep eder. Şahsın vergi borcunu ihale yapan kuruluş bilir. İhaleyi yapan kurumlara alacaklarından vergi borcu takip olur’ denildi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.