Bina ve Apartman Yöneticileri Dikkat ! Asansör Bakımı Yaptırmayanlara CEZA GELİYOR

Yeni Torba yasa ile iş güvenliğine dikkat ve özen göstermeyenlere ve ihmal edenlere ceza geliyor.Bilhassa Site ve apartmanlardaki  asansör bakımlarını mevzuata göre yaptırmayanlar hakkında  yöneticilere ceza  kapıda.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, asansörlerin yıllık denetim ve aylık bakımlarına ilişkin bir çok yenilikler getiriyor.

Yıllık kontrollere sıkı denetim kapıda

Veri tabanı uygulamasıyla, belediyelerin sorumluluğunda yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarıyla yürütülecek yıllık periyodik denetim faaliyetlerine ilişkin bütün bilgiler kayıt altına alınacak. Geliştirilen takip uygulamasıyla, kontrolleri yapılan asansörler arasında seçilen belirli sayıda asansör denetimden geçirilerek, firmaların denetim faaliyetlerini usulüne müsait şekilde yürütüp yürütmediği sıkı takip altında tutulacak.

Belediye veya vilayet hususi idarelerinde, vazife ve yetki alanlarında bulunan asansörler için yapılması mecbur olan yıllık periyodik kontrolün gerçekleştirilmesi için lüzumlu işlemleri yerine getirmeyen yetkililer, yaşanabilecek yaralanma ve ölüm olayları nedeniyle “5237 sayılı Türk Ceza Kanunu” hükümlerine göre doğrudan mesul tutulacak.

Ayrıca yapı yöneticileri de asansörlerin güvenli şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımlarıyla, yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere müsait şekilde yaptırılması ve bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesinden mesul olacak.

Bir çok apartman ve sitede eski mevzuta göre yapılmış  asansör tesisatı olduğundan  kat maliklerine  yeni demirbaş ödemeleri  ve bakım  mastrafları  çıkacaktır.İnsan güvenliği söz konusu  olduğu için bu uygulamanın hızlı şekilde benimsenmesi beklenmektadir.

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.