Şirketler Bağımsız Denetime Hazır mı ?

Türkiye de ki Şirketlerimiz bağımsız denetim şirketi tarafından denetime Hazır mı?

Öncelikle belki  denetim  deneyimi  şirketlere   potansiyel  zorluklar getirecektir. peki bir yol haritası  var mı?

Evet belki şirketiniz şu an bağımsız denetim kapsamında olmayabilir. Fakat bir süre sonra zorunlu olarak bağımsız denetim kapsamında olacaksınız. Belki de fayda-maliyet analizi yaparak gönüllü olarak bağımsız denetim yaptırmak isteyeceksiniz. İşte bu durumda işletmenizin bağımsız denetim sürecine hazırlanma gereksinimi olacak.

Öncelikle Kamu Gözetimi Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Bağımsız Denetçilerden danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bağımsız denetim sürecinde işletmenizin bağımsız denetime uyumunu sağlamak üzere uzman personel yetiştirmenizde de fayda var. Yine bu uzman personelin eğitiminde Bağımsız Denetçilerden hizmet alabilirsiniz.

Ayrıca bağımsız denetim sürecinde işletmenizin bağımsız denetime uyumunu sağlamak üzere uzman personel yetiştirmenizde de fayda var. Yine bu uzman personelin eğitiminde Bağımsız Denetçilerden hizmet alabilirsiniz. Burada danışmanlık veya eğitim hizmeti aldığınız

Bağımsız denetim sürecine hazırlanmak için aşağıda belirtilen 5 alanı gözden geçirmelisiniz. Bunlar doküman toplama ve organizasyon, sorumlu personelin sorumlulukları, sürecin uyumu, iç kontroller ve finansal raporlamadır. İşletmeler için bunlardan en önemlisi İç Kontrol Kavramıdır.

Son yıllarda dünyada yaşanan ve küresel etki yaratan şirket yolsuzlukları ile muhasebe ve denetim skandalları sonrasında iç kontrolün önemi ön plana çıkmıştır. İç Kontrol mali tabloların güvenirliği, faaliyetlerin ve işlemlerin etkinliği ile verimliliği, faaliyetlerin yasa ve yönetmeliklere uygunluğunu sağlama konusunda sınırlı bir güvence vermek üzere, şirket üst yönetimi veya yönetim kurulu tarafından tasarlanan ve kontrol edilen bir yöntemler bütünüdür. İç kontrol, yönetim fonksiyonunun icra edilmesine aracılık eden ve onun işletilmesini sağlamak için yönetim tarafından kullanılan bir araçtır. Ancak, yönetimin yerini almaz. İç kontrolün varlığındaki temel felsefe, bireylerin organizasyon çıkarlarından ziyade kendi çıkarlarına yönelik hareket edeceği düşüncesine dayanmaktadır. İç kontrolün olmadığı ve/veya etkinliğin sağlanamadığı durumlarda, işletme varlıklarının kaybı, yönetimin eksik ya da hatalı kararlar alması, suistimaller ve çeşitli kayıplara (müşteri, karlılık, verimlilik vb.) yol açmaktadır. İç kontrol, bu tehditlerin minimize edilmesini sağlamanın yanında yöneticilerin performanslarını ölçme, karar verme ve işlemleri değerlendirme gibi fırsatlar da yaratmaktadır.

Uygulanan iç kontrol uygulamalarının tatmin edici düzeyde işlediğini teyit etmek amacıyla kendi yararına sürdürülen denetim de iç denetimdir. İç denetim, işletme yönetimine yardımcı olmak amacıyla işletmenin muhasebe, mali ve diğer faaliyetlerini incelemek için yapılan bağımsız bir inceleme ve değerleme faaliyetidir. İç denetim, bir örgütün faaliyetlerini incelemek ve değerlendirmek amacıyla örgüt içinde oluşturulmuş bağımsız bir değerlendirme fonksiyonudur. İç denetim örgüt içindeki bireylerin sorumluluklarını etkili bir biçimde yerine getirmelerine yardımcı olmak amacıyla onlara incelediği faaliyetlerle ilgili bilgilerle yapılan analizler ve değerlendirmelerin sonuçlarını sunmakta ve önerilerde bulunmaktadır. İç denetimin amacı, uygun bir maliyetle kontrolün etkinliğini artırmayı da içermektedir. İç denetim fonksiyonu bir güvence sistemi olarak, kayıtların doğruluğundan ziyade, organizasyonun eğilimlerini dikkate alan ve organizasyondaki işlemlerin etkinliği ve verimliliği üzerine katma değer yaratan bir faaliyettir.

İşletmelerde denetim komiteleri, yaşanan şirket yolsuzlukları, yönetim hileleri ve işletmelerin iç kontrol, iç denetim ve finansal raporlama süreçlerine duyulan güvensizliğe çözüm olarak ortaya çıkan idari bir birimdir. Anonim şirketlerde yönetim kurulunun sorumluluğu; uzun vadeli hedefleri belirlemek, yasal düzenlemelere uygunluğu kontrol etmek, etkili bir iç kontrol sisteminin varlığının sağlanması ve finansal raporlama sürecini gözetmek olarak sıralanabilir. İşte bu sorumluluklardan biri olarak “etkili bir iç kontrol sisteminin varlığının sağlanması ve finansal raporlama sürecinin gözetilmesi fonksiyonları” yönetim kurulu adına bir alt komite tarafından yerine getirilirse bu komiteye Denetim Komitesi denir. Uluslararası alanda yapılan tanımlara göre denetim komitesi; yönetici olmayan üyelerden oluşan, şirket genel kurulunun bir alt komitesi olarak tanımlanabilir. Yönetim kurulu ile dış denetçi arasındaki bağı kurmak amacıyla şirket tarafından oluşturulan bir komitedir ve normal olarak yönetici olmayan üyelerden oluşur.

Denetim komitesi, bağımsız denetçilerin bağımsızlığını destekleyen ve onlara bu konuda yardımcı olan, bunun yanında işletmenin iç kontrollerini ve dış finansal raporlama sürecinin izlenmesinden de sorumlu olan seçilmiş bir idari komisyondur.

İşletmelerde, uluslararası standartlarda iç denetim faaliyetinin yapılabilmesi için uzman kişi ve kuruluşlardan destek alınması gereği de işletmeler tarafından daha kısa zamanda anlaşılmalıdır. Kaliteli bir bağımsız denetimden söz edebilmek için mutlaka işletme ile bağımsız denetçi arasında sıkı bir işbirliği kaçınılmazdır.

 

 

 

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.