2014 Yılının AF Paketi ile iki Bayram

2014 Yılının AFF Paketi yolda !

Hükümet, torba yasasını hazırladı. Bir çok düzenleme içeren bu torba yasada büyük bir verdi affı da geliyor. SGK’dan MTV  kadar tüm borçlarda düzenleme, indirim ve af uygulanıyor. Torba kanuna çoğu vergi alacaklarına yönelik kapsamlı bir af maddesi eklerken yapılandırılacak borç 100 milyar TL’yi aşıyor.

HÜKÜMET, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, tüm borçlularıyla barışıyor. Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve dün itibariyle Meclis’e gelen dev af paketinde, vergiler, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yeniden yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme imkanı getiriliyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki idari para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e sevk edilen düzenlemede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:

VERGİLER DE KAPSAMDA

30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan alacaklara kanun yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.

İKİ TAKSİT AKSATILABİLECEK

Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecekler.

Aff Paketi mükelleflerine iki bayram yaşatır mı ? bilinmez ama  beklentilerin hepsine cevap veremeyeceği görülmektedir. Torba kanunu içine başka kanunlarda eklenmezse bayramdan önce  aff yasalarının çıkması bekleniyor ve iki bayram bir arada  şeklinde  değerlendiriliyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.