İşsizlik Maaşı Hakkında Merak Edilenler

İşsizlik Maaşı nın asıl amacı bireylere iş bulana kadar destek olmaktadır. İşkur İşsizlik Maaşı sizin ödediğiniz prim günü sayısına göre hesaplanmaktadır.Yani şu şekilde; Eğer siz 600 ssk prim günü ödemesi yaptıysanız toplamda 180 gün işsizlik maaşı alabilirsiniz. Eğer siz 900 ssk prim günü ödemesi yaptıysanız toplamda 240 gün , 1080 ve üzerine ssk prim günü ödemesi yaptıysanız 300 gün süre ile işsizlik maaşı ödemesi alabilirsiniz.İşkur işsizlik maaşını hesaplamasına buradaki konumuzdan ulaşabilir ve sizlerde ne kadar işsizlik maaşı alabileceginiz ögrenebilirsiniz.

Konuyu köşesine taşıyan Sabah yazarı Faruk Erdem, istifa edenlerin de bu maaştan yararlanabileceğini yazdı. İş yerinden haklı bir sebeple istifa ettiyseniz, kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı sizin de hakkınız.

İşte Erdem’in yazısındaki ilgili kısım:

HER ÇALIŞANIN İŞSİZLİK MAAŞI HAKKI VAR

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı var. Çünkü sigorta primleri yatırılırken bu kapsamda ücretlerimizden kesinti yapılıyor. Bu kesintiler de brüt maaşımızdan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payıyla gerçekleşiyor.

Fakat işsizlik maaşı almanın bazı şartları var. Birinci ve en önemli şart; kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmak. Yani Türkçesi işten çıkartılmak… Bunun istisnasını başlıkta belirttim, onu aşağıda anlatacağım.

İşten çıkmadan önceki 120 gün prim ödeyip çalışmak da gerekiyor. Bununla birlikte son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi Ödemiş olmak. Yani sigortalı olarak çalışmış olma şartı da var.

Gelelim istifa meselesine… İşsizlik maaşı alacak olanların içine kendi isteği ile ayrılanları da katıyoruz. Çünkü çalışma hayatında ‘haklı fesih’ diye bir kavram var. Siz iş yerinden haklı bir sebeple ayrılmışsanız, ihbar hariç kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabiliyorsunuz.

HANGİ DURUMLARI SEBEP GÖSTEREBİLİRSİNİZ?

Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösterilebilir. İş yerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak da işsizlik maaşını gerektirir.

Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşını eksik göstermesi gibi durumlarda da haklı fesih devreye girer ve istifa halinde işsizlik maaşı alınır.

NE KADAR MAAŞ ALABİLİRSİNİZ?

İşsizlik maaşı son 4 ayda (120 gün) alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40’ıdır. Yani 1.000 lira brüt ücreti olan bir çalışanın alacağı işsizlik maaşı 400 liradır. Bundan küçük bir miktar damga vergisi kesintisi de var.

Her maaşın yüzde 40’ını işsizlik maaşı olarak almak da mümkün değil. Yani brüt maaşı 5 bin lira olan birisi 2 bin lira işsizlik maaşı alamıyor. Burada sınır o yılki asgari ücretin yüzde 80’i olarak belirleniyor. Yani bu yıl için alınacak en yüksek işsizlik maaşı 856 lira 80 kuruş oluyor. İşsizlik maaşı sigortalının durumuna göre 6 ila 10 ay arasında ödeniyor. Bu da sizin yatırdığınız prim gününe göre belirleniyor. 600 gün prim ödeyen 6 ay, 900 gün ödeyen 8 ay, bin 80 gün ödeyen 10 ay maaş alıyor.

DİKKAT! 30 GÜN ÖNEMLİ

İspatlayabileceğiniz zorunlu haller dışında işten ayrıldıktan sonra, 30 gün içinde çıkış belgelerinizle en yakın İŞKUR’a başvurmanız gerekiyor.

Eğer bu süreyi geçirirseniz geçen zaman kadar alacağınız maaşın süresi de azalacaktır. Bunun için 30 günü geçirmemeye bakın.

BUNU SAKIN YAPMAYIN!

İşsizlik maaşı alırken, çalışmak mümkün değil. Kayıtlı ya da kayıtsız çalışırsanız bunu gizlemeyin. Eğer bu tespit edilirse işsizlik maaşınız kesilir. O süre içinde aldığınız paralar da sizden faiziyle geri tahsil edilir. İşverenle anlaşıp çift maaş almaya kalkanları duyuyoruz. Bu, kanunen de suçtur.

“Taşeron işçilere kadro verilecek” şeklinde haberler yapılsa da hükümet, taşerona kadro vermeyi genel anlamda düşünmüyor. Devlet yetkilileri “kadro haberlerini” yalanlıyor.
Nitelikli gençlere iş kurma desteği verilirkenuzun işsizliklerde maaş bin 500 liraya çıkacak. Hükümet, uzun süredir iş arayan, nitelikli genç işsizleri hedef alan kapsamlı bir çalışma yaptı.

Eğitim seviyesi yüksekgençlerin kendi işini kurması için kredi muslukları açılıyor, işsizlik maaşı uzun süreli işsizler için yaş grubuna göre bin 500 liraya kadar artırılırken, nitelikli gençlere daha fazla ödenek ayrılacak.

Türkiye iş Kurumu, genç işsizlere yönelik eğitim programlarını artırırken, kendiişini kurmak isteyenlere de destek paketi sunacak. Yaklaşık 70.3 milyar liralık büyüklüğeulaşan İşsizlik Fonu’nun mevduatta değerlendirilen kısmı artık kamu bankalarına yatırılacak.

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir, İşsizlik Maaşı nasıl alınır?

Hükümet’in üç yıllık yol haritası Orta Vadeli Program’da da öncelik gençler olmak üzere yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sözü çıktı. İşgücü piyasasında gençlerin istihdamını artırmak için kapsamlı bir çalışma yapıldı.

ÖDENEĞE KOLAYLIK 1500 TL oluyor Gerekli prim ödemegün sayısını doldurmamış gençlere de işsizlik ödeneği verilmesi için kolaylık sağlanacak, işsizlik sigortasına hak kazanmak için gerekli prim koşulları esnetilecek. Fon’dan ödenen işsizlik maaşı da uzun süreli işsizler ve yaş grubuna göre kademeli olacak.

İŞKURverilerine göre, bu ödenekten yararlananların önemli bir kısmı nitelik gerektirmeyen meslek mensubu ve eğitimseviyesi düşük ve 30 yaşından büyük kişilerden oluşuyor, önemli kısmı da sanayileşmiş şehirlerde çalışırken işten çıkarılanlardan oluşuyor.

Yeni sistem, işçiyi priminin tam yatırılması konusunda da daha duyarlı olmaya teşvik edecek, işsizlik maaşından yararlanılması için kişinin kendi kusuru dışında işten atılması temel şart, ancak yeterli değil. İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin işten atılmadan önce 120 günü kesintisizolmak üzere son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Hükümet bir süredir iş arayan nitelikli genç işsizler için işsizlik maaşı çalışması yürütmekte. Yapılacak olan düzenlemeyle eğitim seviyesi yüksek olan gençler, 1500 TL işsizlik maaşı alabilecek.

Yaş grubu ve eğitim seviyesine göre işsizlik maaşı 1500 TL”ye kadar artacak:

İşsizlik maaşı uzun süreli işsizler için yaş grubuna göre bin 500 liraya kadar artırılırken, nitelikli gençlere daha fazla ödenek ayrılacak. Türkiye İş Kurumu, genç işsizlere yönelik eğitim programlarını artırırken, kendi işini kurmak isteyenlere de destek paketi sunacak.

Yaklaşık 70.3 milyar liralık büyüklüğe ulaşan İşsizlik Fonu”nun mevduatta değerlendirilen kısmı artık kamu bankalarına yatırılacak. Hükümet”in üç yıllık yol haritası Orta Vadeli Program”da da öncelik gençler olmak üzere yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sözü çıktı.

İşgücü piyasasında gençlerin istihdamını artırmak için kapsamlı bir çalışma yapıldı.

İşsizlik maaşı kimlere verilecek ?

İşsizlik maaşından yararlanılması için kişinin kendi kusuru dışında işten atılması temel şart, ancak yeterli değil. İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin işten atılmadan önce 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Şartları
issizlik-maasi-sartlariSoru:

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.

You may also like...

2 Responses

  1. Avatar IMDAT dedi ki:

    Merhaba 5 kişi üretim bölümünde yasak olduğunu bile bile sigara içtik ve içimizden birisi resim vermiş içeri bizi tanzimatsiz işten attılar elimize bu kağıt veremediler 170 nolu tel aradım bana iyi niyeti şu istimal etmekten işten ayrıldığımı söylediler işsizlik parası alabilirmiyim

    • Muhsin Bilgi Muhsin Bilgi dedi ki:

      Sayın
      İmdat Bey ;
      işsizlik parası almak için ,işten çıkışınızı işveren tarafından yapılması gereklidir.İşten çıkış belgenizle müracaat etmeniz gereklidir.Eğer ödenmiş geçmişe dönük işsizlik prim gün ödemeleriniz var ise hak sahibi olabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.