ÇALIŞMA HAYATINA GELEN YENI HAKLAR

T.B.M.Meclis seçim öncesi kapanmadan iş haytaını yakından ilgilendiren ve çalışma hayatımızı kolaylaştıracak yeni haklar getiren yasaları  kabul etti.Buna göre iş hayatımıza gelen yenilikler ;

1-işin durdurulma sebebi  ; İş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, olursa iş duracak

2-ihale yasağı geliyor; Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelere giremiyor

3-Sorumlulara hapis cezası ;İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası geliyor.

4-Madenlere hayat odası zorunluluğpu ; Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenleniyor.

5-İş durdurma kararları ; İş yerlerinde işin durdurulması kararı, kolluk kuvvetleri marifetiyle uygulanacak.

6-3 Çocuk teviki ; Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10’a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanmaya devam edilecek.

7-Genç İşsizlere Fon dan yardım; Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
8-Esnaf emeklilere kesinti müjdesi ; Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10’a düşürülecek.

9- Prim Desteği;İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl  süreyle yüzde 1 olarak alınacak.

10-Çocuk Çalışanların durumu netleşti;15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak, 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklamcılıkta özel sözleşme ile çalışabilecek

11-Çocukların çalışma saatleri  netleşti ;Çocuklar günde 5 ve haftada 30 saatten fazla çalıştırılamayacak.

12-Babalara  Babalık izni müjdesi ;İşşçilerin babalık izni 5 gün olacak.Bağkur  aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, yüzde 100 zamlı olacak.

14-Mesleki yeterlilik önemli oldu;Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

15-Bağkur durdurulabilecek nasıl mı ;Prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular, prim borçlarını 3 ay içinde ödememesi veya yapılandırmaması halinde sigortalılıkları durdurulacak.

16-Yaşlılara maaş müjdesi geldi; 65 yaş aylığı 145 liradan 200 liraya çıkartıldı.

17-Gece çalışmalarında işçi izni şartı geldi; Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin izniyle 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.
18- Kuruma özel bilgi paylaşımda noter muvafakatı şartı getirildi; SGK işlediği kişisel veriler, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamayacak.

19-Binalarda ki asansör lere güvenlik için  düzenli denetimler  geliyor. Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline getirildi.

20-Yapı denetim firmalarına cezalar geliyor. ;Görevini yerine getirmeyen yapı denetim kuruluşlarına, hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 10 ile yüzde 50’si arasında ceza uygulanacak. Üç kez para cezası alan yapı denetim kuruluşu görevden men edilecek.

21-Emekli maaşlarına iyileştirme  zammı geliyor. Maaşı bin liranın altındaki emekliye 100 lira zam ve Bağ-Kur emeklilerine 5 puanlık destek primi indirimi yasaya girdi.

22-Trafik kazalarındaki tedavilerde SGK durumu aranmadan tedavi edilecek .Trafik kazaları sebebiyle üniversite ve özel sağlık kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, sosyal güvencesi aranmaksınız SGK tarafından karşılanacak.

İş yaşamına ve hayatımıza kolaylıklar getiren  yasa hayırlı olsun

 

You may also like...

2 Responses

  1. Avatar Kemal dedi ki:

    İşteftişe şikayet dosyası gitmesine ragmen 4 aydır denetim yapılmıyor.işveren aynı baskıyı uyguluyor.bu soru işereti.göz yumuyorlar.devlet kurumları çökmüş.denetimsiz.denetim yok.

    • Muhsin Bilgi Muhsin Bilgi dedi ki:

      Sayın
      Kemal Beyefendi;
      şikayetiniz işyeri ile ilgili ve sağlıklı delil niteliği taşıyorsa mutlak değerlendirmeye alınır ve sizlere cevap verilir,sistemden şikayetlerinizi iletirseniz e-mailinize cevap gelir mutlaka

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.